10 éves a Debreceni Ítélőtábla

„Az ítélőtáblák létezése csupán az utóbbi évtizedben lett kérdés helyett állítás a magyar bírósági szervezetben. A Debreceni Ítélőtábla dolgozóinak odaadó és színvonalas munkája pedig hozzájárult ahhoz, hogy az ítélőtáblák létjogosultsága nem kérdés többé a magyar jogrendszerben”- idézte Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének szavait Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke az ítélőtábla újraindításának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen.
 
1891-ben az akkori Királyi Kúria tehermentesítésére jöttek létre az ítélőtáblák. Újraindításukra is a Legfelsőbb Bíróság feladatainak átvállalása érdekében került sor. 2005. január 1-jével pedig a Győri Ítélőtábla mellett a debreceni is megkezdte tevékenységét. Dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese köszöntőjében kiemelte: az ítélőtáblák az elmúlt években bebizonyították, hogy fontos helyük van a magyar igazságszolgáltatás rendszerében. A Debreceni Ítélőtábla 28 bírája tavaly 2644 ügyet fejezett be, és az ügyek több mint 90 százalékát fél éven belül lezárták. Papp László Debrecen polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a cívisváros komoly erőforrásokat biztosított a megvalósításhoz, mindent megtett annak érdekében, hogy itt ítélőtábla létesüljön. Debrecen telket adott az építkezéshez és az önkormányzat több százmillió forinttal támogatta a beruházást. A jubileumi ünnepségen Dr. Balla Lajos, az ítélőtábla elnöke átvette a bírói kar által az ítélőtábla könyvtárának felajánlott ajándékot, a korábban a Királyi Ítélőtábla tulajdonában lévő, 1915-ben kiadott „A háborúval kapcsolatos törvények és rendeletek gyűjteménye” című háromkötetes művet. 
 
A jeles eseményre a Debreceni Ítélőtábla 10 éves történetéről szóló könyv is megjelent, melyben a táblabíróság történetéről, az építkezésről, a bírói szervezetről lehet olvasni.  
 
A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár közreműködésével eredeti ítélőtáblai dokumentumok bemutatásával az ítélőtábla aulájában bíróságtörténeti kiállítás nyílt, amely a nyilvánosság számára is látogatható.  
 
Debrecen, 2015. május 8.