220 középiskolás vehet részt a Nyitott Bíróság program rendhagyó rendezvényén Szegeden

Évnyitó megbeszélést tartottak a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi Törvényszék és a Nyitott Bíróság programban résztvevő szegedi középiskolák vezetői 2014. szeptember 19-én. A résztvevők értékelték az eddig szerzett tapasztalatokat és javaslatokat fogalmaztak meg a program továbbfejlesztése érdekében.
 
2012-ben az Országos Bírósági Hivatal az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot a középiskolákban, amelynek mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A Nyitott Bíróság program immár két éve sikeresen működik a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi Törvényszék, valamint a programban résztvevő öt szegedi gimnázium – a Deák Ferenc Gimnázium, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, az Eötvös József Gimnázium, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium - közös együttműködésének köszönhetően. 
 
A Nyitott Bíróság program célja, hogy a felnövekvő generációt az alapvető jogi ismeretekről, jogintézményekről tájékoztassa, az őket érintő, valamint az őket foglalkoztató kérdéseket megválaszolja, továbbá a növelje a felnövekvő generáció bíróságokba vetett bizalmát. A program keretében az ítélőtábla és a törvényszék dolgozói rendszeresen tartanak előadásokat a város középiskoláiban, valamint a törvényszék tárgyaláslátogatási és perszimulációs programmal enged betekintés az igazságszolgáltatás működésébe.
 
A megbeszélést követő sajtótájékoztatón került bejelentésre, hogy a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék az eddigi sikeres együttműködésre tekintettel újabb közös programot valósít meg, amelynek keretében a Nyitott Bíróság programban résztvevő iskolák 220 diákja ingyenesen tekintheti meg a „Tizenkét dühös ember” című színdarab 2014. október 20-i kizárólag a Nyitott Bíróság program számára megtartandó előadását.
 
Szeged, 2014. szeptember 19.