'56 után a bitófák árnyékában - kiállításmegnyitó a Veszprémi Törvényszéken

2015. október 23-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a az egykori várbörtön -3. szintjén kialakított állandó kiállítás 1956-os tárlatát.
 
Brusznyai Árpád középiskolai tanárnak és '56-os mártírnak állít emléket az egyik berendezett börtöncella, az ún. Könnyek Szobája a forradalom áldozataira emlékeztet, a harmadik cella pedig a megtorlás kapcsán a Veszprém Megyei Bíróság udvarán 1967-ben végrehajtott utolsó kivégzést és annak előzményeit mutatja be.
 
A kiállítás megnyitóján dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke elmondta, hogy a Laczkó Dezső Múzeummal közel fél éve megkötött együttműködési megállapodás eredménye az újonnan létrehozott kiállítási anyag, amely szimbolikusan is megjeleníti és megrázóan felidézi az újkori magyar igazságszolgáltatás egy sötét korszakát. Emlékeztetett rá, hogy a napjainkban ítélkező bírói nemzedék számára a jogállam távlatából visszatekintve mindez elrettentő történelem, amellyel valamennyi bírónak szembe kell néznie.
 
"A kiállításnak tehát üzenete van a mai bíró felé is: jó és igazságos ítéletek csak a független, pártatlan, befolyásmentes bírói eljárás eredményeképp születhetnek. Ennek jegyében ítélkezünk, a mai társadalom is ezt tartja a bírói munka alapkövének azzal, hogy a múlt örök tanulságot hordoz".
 
Veszprém, 2015. október 26.