Árnyékprogram a Szegedi Ítélőtábla szervezésében

A Szegedi Ítélőtábla a Nyitott Bíróság program keretén belül, a Szegedi Törvényszékkel együttműködve lehetőséget biztosított két középiskolás diák részére, hogy dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája mellett egy napot eltölthessenek szakmai gyakorlaton.

Az Árnyékprogram a Nagy-Britanniában "Job Shadow" néven évek óta futó program mintájára indult hazánkban. Lényege, hogy egy diák egy szakembert (mentort) egy munkanapján "árnyékként" elkísér mindenhová. A nap során a mentor bevonja munkájába a diákot, válaszol kérdéseire, mesél tapasztalatairól, hasznos tanácsokkal látja el, így az érdeklődő fiatalok közvetlen tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy az általuk vágyott foglalkozás milyen feladatokat róna rájuk, mekkora felelősséggel járna.

A programban az Eötvös Gimnázium tanulója, Bárkányi Evelin és a Tömörkény Gimnázium diákja, Weichelt Petra vett részt, akik a polgári ügyszakos bírónő tárgyalásain hallgatóként jelen voltak, figyelemmel kísérhették a napi iratanyag: a „kurrencia” elintézését, megtekintették a bírósági könyvtárat, az irodákat és az elnöki irodát is, a munkanap végén pedig - külön kérésükre - egy büntető jogi tárgyalást is meglátogattak.

A diákok érdeklődőek, motiváltak voltak, és hálásak azért, hogy az általuk hőn áhított jogászi foglalkozás mindennapi munkaterhébe, előnyeibe-hátrányaiba betekintést nyerhettek.

Összegezve elmondható, hogy a Magyarországon úttörő program első, bírói hivatásba betekintést engedő megvalósulása sikeresnek bizonyult, ezért azt az ítélőtábla a jövőben is folytatni szeretné.

Szeged, 2013. november 11.