AZ 1956-OS VESZPRÉMI DEPORTÁLTAK EMLÉKTÁBLÁJÁNAK AVATÁSA A VESZPRÉMI TÖRVÉNYSZÉK ÉPÜLETÉNÉL

A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem megrendezésében 2013. november 7-én 14,00 órakor az 1956-os veszprémi deportáltak emléktáblájának ünnepélyes avatójára került sor a Veszprémi Törvényszék Vár u. 19. számú épületénél.

1956. november 8-án az egykori várbörtönből hurcolták el a megszálló szovjet belügyi hatóságok az ungvári börtönbe, majd a galíciai Sztrij város börtönébe az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mintegy száz veszprémi résztvevőjét – többségében a Veszprémi Vegyipari Egyetem hallgatóit és néhány oktatóját.

A Törvényszék homlokzatán, az egykori várbörtön kapuja mellett elhelyezett emléktáblát dr. Navracsics Tibor, Veszprém város országgyűlési képviselője, Közigazgatási és Igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes avatta fel, és a történelmi egyházak képviselői áldották meg. Közreműködtek a Pannon Egyetem hallgatói és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói.

Az emléktábla Diénes Attila szobrászművész alkotása.

A Veszprémi Törvényszék elnöke az ünnepség résztvevőit a Törvényszéken megtartott fogadásra hívta meg, amelynek keretében az egyik veszprémi deportált, dr. K. Szíjj Ferenc „Túl a Kárpátokon” című, az eseményeket feldolgozó könyvének bemutatóján vehettek részt.

Veszprém, 2013. november 8.