Az Alföldi Közigazgatási Munkaügyi Regionális Kollégium rész-kollégiumi ülése Debrecenben

Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium (a továbbiakban AKMRK) „A migrációs törvénycsomag okozta változások a menekültügyi ítélkezésben” címmel 2015. szeptember 18-án rendkívüli közigazgatási rész-kollégiumi ülést tartott, melynek helyszínét a Debreceni Törvényszék biztosította a Debrecen, Széchenyi utcai épület Dísztermében.

A tömeges migráció kezelésével összefüggésben történő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi CXL. törvény, amely 2015. szeptember 15-én lépett hatályba, a bírósági jogalkalmazást kivételes kihívások elé állítja, ezért döntött úgy az AKMRK vezetése, hogy az eredetileg kétnaposra tervezett, kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkező bírák számára szervezett konzultáció második napját, szeptember 18-át rendkívüli rész-kollégiumi ülés megtartására használjuk ki.

A rendkívüli rész-kollégiumi ülés célja az volt, hogy a régión belüli, de elsősorban a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartozó menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatához kapcsolódó, vitás jogalkalmazási kérdésekben állásfoglalást foglaljunk.

A megvitatott szakmai anyagok elérhetők az AKMRK Novell Vibe felületén is.

A rész-kollégiumi ülésen az elsőfokon közigazgatási ügyszakban eljáró bírák és titkárok voltak jelen és meghívottként részt vettek az OBH munkatársai, a Kúria összekötő bírája, és a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának Kollégiumvezetője is.

A rész-kollégiumi ülésen a kollégiumvezető rövid köszöntője után a kollégiumvezető-helyettes előadást tartott a menekültügyi ítélkezést érintő jelentős jogszabályi változásokról.

A kollégiumvezető beszámolt a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességét megteremtő szabályok miatt szükséges szervezési-igazgatási feladatok részleteiről.

A rész-kollégium a szakmai anyagokban felvetett jogértelmezési kérdéseket megtárgyalta és azokról véleményt nyilvánított.

Debrecen, 2015. szeptember 21.