Az Egri Törvényszék a Miskolci Állásbörzén

Az Egri Törvényszék 2013. április 10. napján, mint kiállító, részt vett a Miskolci Egyetem Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Börze rendezvényén. A részvételünk célja az volt, hogy minél nagyobb körben tájékoztatást kapjanak az egyetemi hallgatók arról, hogy hogyan lehet a bíróságokra szakmai gyakorlatra jelentkezni, továbbá, hogy tájékoztassuk őket arról is, hogy az államvizsga letétele után hogyan lehet valakiből bírósági fogalmazó.

A börzén az Egri Törvényszék asztalát sokan felkeresték. Meglehetősen sokan  vállalkoztak arra, hogy az előre elkészített névtelen tesztlapon válaszoltak a közvélemény kutatási kérdéseinkre. Ennek alapján a válaszadók 77 %-a úgy nyilatkozott, hogy nem tart a fogalmazói versenyvizsgától, 83 %-a a bírákat pártatlannak találta, 77 %-a indokoltnak tartotta, hogy csak 30 éves kortól válhat valaki bíróvá és 95 % szerint a bírói munka megbecsült. Ugyanakkor a megkérdezettek 61 %-a úgy nyilatkozott, hogy nem tartja megfelelőnek a bíróság kommunikációját a médiában és nem tartja ügyfélközpontúnak a bíróságok működését. 88 %-uk szerint a bírósági eljárás sokáig tart és 83 %-uk még nem hallott a „Nyitott Bíróságok” programról. 66 %-ban úgy gondolták, hogy Magyarországon több a büntetőeljárás, mint a polgári eljárás.

A szakmai börze sikeresen zárult, számos joghallgatót sikerült tájékoztatni a szakmai gyakorlatról és a fogalmazóvá válás feltételeiről.

2013. április 17.