Az előzetes döntéshozatalról és a bírósági iratok uniós kézbesítéséről a Miskolci Törvényszéken

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2003-ban hozott döntése folytán minden év októberében megrendezésre kerül a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja, melynek egyik célja: az igazságszolgáltatáshoz külföldön történő hozzáférés elősegítése az ilyen eljárások egyszerűsítése és gyorsítása révén.

„A külföldön lakóhellyel rendelkező felet is érintő eljárások egyszerűsítését és gyorsítását a leghatékonyabban a kézbesítés szabályainak egységesítésével lehet elérni, hiszen az ilyen bírósági eljárások gyakran a külföldre történő kézbesítés nehézségei miatt húzódnak el. Ezért fontos a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napján annak ismertetése, hogy Európában, ezen belül is az EU-ban milyen szabályok vonatkoznak a bírósági iratok tagállamok közötti kézbesítésére.” - mondta el előadásának bevezetőjében dr. Molnár Tibor Tamás törvényszéki bíró, európai jogi szaktanácsadó a Miskolci Törvényszéken október 27-én rendezett nyílt napon.

Dr. Csorba Anna, a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája, európai jogi szaktanácsadói koordinátor-helyettes az előzetes döntéshozatal gyakorlati kérdéseiről tartott előadásában hasznos gyakorlati információkkal szolgált a bírák részére,  amennyiben az Unió bíróságához fordulnának.

Miskolc, 2014.  október 31.