Az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium teljes ülése a Tatabányai Törvényszéken

Az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2015. június 11. napján a Tatabányai Törvényszéken tartotta meg az évi első teljes ülését, míg másnap a tatai Old Lake Golf Hotel adott otthont a workshopnak.

A kollégium tagjait a Tatabányai Törvényszék elnökhelyettese, dr. Pleskó Krisztina Zsuzsanna köszöntötte. A szakmai tanácskozás dr. Szőke Zoltánnak, az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetőjének a 2014. évet értékelő beszámolójával vette kezdetét. Ezt követte dr. Vilimszky Anna kollégiumvezető-helyettes előadása a kisajátítási perek jogértelmezési kérdéseiről, annak régiós tapasztalatairól, az egységes jogalkalmazás elősegítéséről.

A kollégiumi megtárgyalta a társadalombiztosítási határozatok bírósági felülvizsgálatával kapcsolatos jogalkalmazói gyakorlat problémáit, valamint a közigazgatási és munkaügyi ügyszakot érintő aktuális jogértelmezési kérdéseket.

A kollégiumi ülés zárásaként a kollégium tagjai körbejárták a Tatabányai Törvényszék épületét és meglátogatták a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot is. A program további részeként egy Ikarus farmotoros nosztalgia busszal rövid városnézésre került sor Tatabányán. Ennek első megállója a Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen volt, ahol Kiss Vendel igazgatóhelyettes vezetésével a bányászat és a városfejlődés kordokumentumai között tettek sétát a résztvevők, majd ezt követően meglátogatták a Turul emlékművet. A program Tata megtekintésével folytatódott, a Tatai Vár, a tatai Öreg-tó és Magyary Zoltán emlékműve volt az úticél.

Az értekezlet második napján a közigazgatás és a közigazgatási bíráskodás átalakulásának irányait vitatta meg a kollégium. Dr. Tilk Péter egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszék vezetője tartotta a nyitó előadást „A közigazgatási reform újabb szakaszának margójára (különösen a kormányhivatalok és a járási hivatalok megváltozott feladataira), valamint a 2015. április 1. napjával hatályba lépett változások jövőbeni iránya és hatása” címmel.

A tanácskozást dr. Magyarádíné dr. Vándor Zsuzsanna, a Veszprémi Törvényszék elnökhelyettese, az OBH Új Kodifikációs Munkacsoportjának tagja, összefoglalója zárta a mindkét ügyszakot érintő jogalkotói elképzelésekről és tervekről az új közigazgatási perrendtartás koncepciójának tükrében.

Tatabánya, 2015. június 16.