Az Igazságszolgáltatás Európai Napja Békés megyében

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2016. október 20. és 26. napja között megrendezett programok minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendtek. A rendezvények során közel 1.100 látogató kereste fel valamelyik Békés megyei bíróságot, és vett részt a változatos programokon.
Az Igazságszolgáltatás Európai Napjának megtartására már hosszú idő óta minden évben sor kerül, és a létjogosultságát igazolja, hogy folyamatosan nő a látogatók száma, így idén is sikerült rengeteg látogató számára érdekes programokat kínálni. A rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők jobban megismerjék a polgári igazságszolgáltatást, annak működését, a jogérvényesítési lehetőségeiket, az állampolgári jogaikat és kötelezettségeiket, valamint a bírósági szervezetrendszer felépítését. A már kialakult hagyományoknak megfelelően most is valamennyi Békés megyében működő bíróságon, így a járásbíróságokon, a Gyulai Törvényszéken, a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, illetve a Gyulai Törvényszék Cégbíróságán is fogadták a látogatókat. A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának célkitűzése, hogy tudatosuljon az állampolgárokban: a polgári jog által biztosított jogok teljesen átszövik a mindennapi életüket, és a bírósági munka számottevő részét teszik ki a polgári ügyszakba tartozó eljárások.
A bíróságokat felkereső csoportok körbejárhatták a bírósági épületeket, megismerkedhettek az épületek történetével, illetve a polgári igazságszolgáltatással összefüggő témájú jogismereti előadásokat hallgathattak bíráktól, bírósági titkároktól és bírósági fogalmazóktól. Az előadások után lehetőség adódott arra is, hogy a lelkes és vállalkozó kedvű csoportok perszimulációs gyakorlat során ismerkedjenek meg a bírósági tárgyalások menetével, a tárgyalótermi viselkedés szabályaival. A Gyulai Törvényszéken az idei évben egy olyan kitalált jogesetet adtak elő, amely a fiatal korosztályhoz közelebb áll, ugyanis egy közösségi oldalon elhelyezett sértő bejegyzés esetleges polgári jogi következményeivel foglalkoztak a csoportok. Az előző évhez hasonlóan idén is alkalom volt egy jogi témájú vetélkedőn való részvételre is, ahol a csapatok jogi szakkifejezéseket mutogattak el, rajzoltak le, illetve írtak körül a Gyulai Törvényszék Dísztermében.
 
Gyula, 2016. október 28.