Az Igazságszolgáltatás Európai Napja és a „Nyitott Bíróság”

 
Az Egri Törvényszék az Igazságszolgáltatás Európai Napja és a „Nyitott Bíróság” program keretében a hagyományokhoz híven 2016. október 25. napján ismét nyílt napot rendezett és megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Mivel az Egri Törvényszék épülete jelenleg felújítás alatt áll, a törvényszék ideiglenes elhelyezésére szolgáló volt Dobó István laktanya adott helyt a rendezvénynek. Az itt kialakított tárgyalótermek szűkössége miatt a résztvevők számát korlátozni kellett. Előzetes regisztráció mellett 120 középiskolás diák és a sajtó képviselői pillanthattak be a bíróság életébe.
A nyílt nap keretein belül a látogatók 8:30 és 10:30 órától két – két programban vehettek részt. Az egyik tárgyalóban előadást hallgathattak meg a bíróvá válás folyamatáról dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnökének tolmácsolásában, majd elnök asszonnyal, valamint dr. Sallai Tamással az Egri Járásbíróság elnökével és dr. Snellenperger Judittal az Egri Járásbíróság bírájával beszélgethettek a bírói hivatásról. Ezt követően a diákok feltehették kérdéseiket és az irodalmi, valamint a meseélményeikben felmerülő jogi problémák is megvitatásra kerültek.
Természetesen idén sem maradt el a méltán népszerű perszimuláció, ezúttal dr. Utassyné dr. Holtzer Éva, az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírájának vezetésével egy vagyonosodási ügyben született adóhatósági határozat felülvizsgálata iránti közigazgatási pert kísérhettek végig az érdeklődők. A perszimuláció szereplői a törvényszék és járásbíróságok titkárai, fogalmazói voltak. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend mind a diákok, mind pedig a sajtó körében. Az Egri Törvényszék ismét sikeres, színes programot kínált az érdeklődőknek.
 
 
Eger, 2016. október 26.