Az Igazságszolgáltatás Európai Napja a Szolnoki Törvényszéken

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján Európa-szerte minden év októberében rendezik meg az  Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek célja, hogy az állampolgárok betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás működésébe.

Ebből az alkalomból a Szolnoki Törvényszék a „Nyitott Bíróság” program keretében 2015. október 19-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár közreműködésével "Nyitott Bíróság, avagy az Igazságszolgáltatás Európai Napja a Szolnoki Törvényszéken" elnevezéssel egész napos rendezvényt szervezett.

A rendezvényen az előzetes érdeklődést jelző gimnáziumok 75 diákja vett részt.

A diákok Dr. Szalay Katalin, a Tiszafüredi Járásbíróság bírájának bírósági szervezetet bemutató előadásán, valamint a Dr. Pongrácz Zsolt, a törvényszék büntető kollégiumvezetője által moderált és a törvényszék igazságügyi alkalmazottai, a megyei főügyészség által delegált ügyészségi fogalmazók, valamint a területi ügyvédi kamara ügyvédjelöltjei által színre vitt szimulált bírósági tárgyaláson (ún. perszimuláción) keresztül ismerkedtek a bírósági munkával.

Bojtos Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár levéltárosának a Szolnoki Törvényszék történetét bemutató előadása és bíróságtörténeti kiállítás útján ismerhették meg törvényszékünk történelmét.

A törvényszék kollégiumi termében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság által tartott fegyverbemutatón, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönlátogatáson vehettek részt, végezetül Dr. Baracsi Katalin internetbiztonsági szakértő előadását hallgathatták meg.

Az egész napos rendezvény 9.00 órakor Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék Elnökének nyitóbeszédével vette kezdetét a törvényszék I. emeleti 53. számú dísztermében, majd a diákok három csoportban, az egyes helyszíneken egymást váltva vettek részt az egyes programokon. A rendezvény 15.00 órakor zárult.

A diákok színes, magas szakmai színvonalú programokon keresztül nyerhettek bepillantást az igazságszolgáltatás működésében. A helyi sajtó élénk figyelemmel kísérte a rendezvényt, amely jól szolgálta az Igazságszolgáltatás Európai Napjának célját, egyben az Országos Bírósági Hivatal Elnökének célkitűzéseit.
 
Szolnok, 2015. október 19.