Az Igazságszolgáltatás Napja Zalaegerszegen

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának 2003-as döntése alapján október 25. napját az Igazságszolgáltatás Európai Napjának nyilvánították. Ennek apropóján látogattak  a Zalaegerszegi Törvényszékre a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar zalaegerszegi hallgatói. 
 
Az Igazságszolgáltatás Európai Napja kezdeményezés célja, hogy az igazságszolgáltatás intézménye ”közelebb kerüljön” az állampolgárokhoz, s ennek során a polgárok megismerjék, megértsék a jogaikat, a bírósági rendszer, illetve a polgári igazságszolgáltatás tényleges működését. 
A Zalaegerszegi Törvényszék a korábbi években is csatlakozott különféle rendezvényekkel, tájékoztatókkal e naphoz. Idén a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg első évfolyamos hallgatóit invitáltuk a bíróságra. 
 
A diákok 2015. október 28-án délután érkeztek a törvényszékre, ahol dr. Beznicza Árpád civilisztikai kollégiumvezető, sajtószóvivő fogadta őket.  A szóvivő rövid történeti áttekintést adva megidézte Deák Ferencet, majd a polgári igazságszolgáltatás rendszerét ismertette a hallgatósággal.  A diákok megtudhatták miként indítható meg egy polgári eljárás, ki a szereplők a tárgyalóteremben, de olyan kérdésekre is választ kaphattak, mint hogy beszélhet-e   az állampolgár az ügyében eljáró bíróval, miként ”kapcsolódnak” a civil szervezetek a bírósághoz, mit tartalmaz egy keresetlevél,  vagy hogy mi a tanú kötelessége. 
 
A bíróság kötött szabályaival szemben dr. Vándor Virág járásbíró, bírósági közvetítő egy sokkal lazább, kötetlenebb megegyezési formával, a mediációval ismertette meg a főiskolásokat, akik többek között megtudhatták, miként lehet igénybe venni a mediációt, s miért is előnyös az állampolgárok számára a közvetítői eljárás. Az előadók példákon keresztül illusztrálták a két eljárást, illetve mutatták be a kettő közötti különbségeket. Ezt követően Balog Eszter sajtótitkár, könyvtáros kalauzolta végig a diákokat a történelmi falak között. 
A fiatalok másnap ”élőben” is megtapasztalhatták a hallottakat, hiszen október 29-én délután egy polgári tárgyaláson vettek részt a Zalaegerszegi Járásbíróságon. 
 
Zalaegerszeg, 2015. október 29.