„Az igazságügyi adatkezelésről és a bírósági tájékoztatásról szóló törvénytervezet”

Olyan törvényre van szükség, amely egyértelműen meghatározza a tárgyalás nyilvánossága és a magánszféra védelme közötti határt – jelentette ki Dr. Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla elnöke Debrecenben az

„Az igazságügyi adatkezelésről és a bírósági tájékoztatásról szóló törvénytervezet” regionális konferenciájának megnyitóján. A Debreceni Ítélőtábla aulájában megrendezett eseményen a régió bírái, ügyészségi vezetők, megyei rendőrkapitányok vettek részt. Az OBH Kommunikációs Munkacsoportja egy vitaanyagot készített, amely a bírósági adatkezelés és a tájékoztatás kapcsolatát szabályozó későbbi törvény alapja lehet - mondta Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese. A regionális konferenciák sorát a budapesti tanácskozás zárja majd, és ezek után véglegesítik a törvényi koncepciót, amiből szeretnék, ha mielőbb törvény születne. Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke hozzátette, hogy az ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tavaly együttműködési megállapodást kötött a helyi sajtóval a korrekt, zökkenőmentes együttműködés érdekében. Olyan elfogadott gyakorlatot kell kialakítani, amelynek segítségével a bírák és az újságírók is zavartalanul dolgozhatnak.

A minél szélesebb körű tájékoztatás – azaz a legteljesebb nyilvánosság – érdekében az OBH létrehozta a témakör saját honlapját, amelyen minden érdeklődő folyamatosan tájékozódhat a munka menetéről, az eddig elvégzett feladatokról és azok eredményeiről.

Az www.birosag.hu/nyilvanossag oldalon arra is van lehetőség, hogy bárki konkrét javaslatokat tegyen. A legfőbb cél ugyanis egy, a modern igényeknek megfelelő, magas szintű, egységes jogszabály és gyakorlat kialakítása. Ehhez azonban az is szükséges, hogy az információk a lehető legtöbb emberhez eljussanak, illetve minél többen figyelemmel kövessék a folyamatot!

Tovább a "Nyilvánosság" oldalra >>>

Debrecen, 2014. március 17.