Az Oberlandesgericht Bamberg tett látogatást a Pécsi Ítélőtáblán

2014. március 14-én dr.Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és dr. Clemens Lückemann, a Bambergi Ítélőtábla elnöke ünnepélyes keretek között partnerkapcsolati megállapodást írt alá Bambergben.

A két ítélőtábla közötti együttműködés második állomásaként 2014. szeptember 25-27. között dr.Clemens Lückemann és dr. Ernst Tschanett, a Bambergi Ítélőtábla elnökhelyettese látogatott el Pécsre.

A látogatás első napjának délelőttjén a német vendégeket dr.Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere fogadta. A délután folyamán a bírák ellátogattak a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, ahol Dékány Zsolt bv. ezredes az intézet történetének áttekintését követően körbevezette a vendégeket az intézetben. Később a Pécsi Ítélőtáblán került sor az együttműködési megállapodás részleteinek megbeszélésére és szakmai eszmecserére. Az elnökök szóban megállapodtak abban, hogy a következő évtől kezdődően – éves váltásban – 2-2 bírót fogad a partner ítélőtábla, akiknek lehetőségük lesz a tervek szerint egy-egy ügy útját a kitűzéstől az ítélethirdetésig végigkísérni, és így a látott jó módszereket a bíróságok át tudnák egymástól venni. A szakmai beszélgetés elsősorban a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar és német szabályozásáról szólt.

A látogatás második napján kulturális program keretén belül a bambergi bírák megismerkedtek Pécs világörökségi helyszíneivel, illetve a Zsolnay Kulturális Negyeddel, este pedig Villányban borkóstolón vehettek részt.

Pécs, 2014. október 3.