Az Új Be. kodifikációs Munkacsoport elnöke beszámolt tevékenységükről az OBT ülésén

Az idei év a büntető ügyszak számára a Be. kodifikáció jegyében telt: 2016-ban közel 2500 oldal érkezett az Igazságügyi Minisztériumtól véleményezésre, a bíróságok összesen mintegy 700 oldalban fogalmazták meg a javaslataikat, valamint az OBH és a Be. kodifikációs Munkacsoport (az új Büntetőeljárási Törvény kodifikációjával összefüggő feladatok ellátásával megbízott Munkacsoport) képviselői 128 órányi személyes egyeztetésen vettek részt az Igazságügyi Minisztériumban.

A kodifikációs munka során a Munkacsoport kiemelt figyelmet fordított a törvényes vád, a vádemelés szabályai, a bizonyítás, funkciómegosztás érvényesülésének szabályaira, a hatályon kívül helyezések visszaszorítását segítő es a bírák védelmét szolgáló feltételekre, valamint arra, hogy megteremtse a XXI. századi bíráskodás feltételeit, ahol az informatika nem a hatékonyság és a gyorsaság gátja, hanem az egyik legnagyobb segítség a bíró kezében.

A törvénytervezet ötpárti egyeztetése megtörtént, várhatóan a jövő év első negyedében kerül a parlament elé. Az OBH, a Munkacsoport és a büntető kollégiumvezetők felkészültek a hatályba lépésig felmerülő szakmai, igazgatási, ügyviteli kihívásokra.  

 

Az OBT egyhangú határozattal elfogadta az Új Be. kodifikációs Munkacsoport elnökének beszámolóját.