A Balkáni és Euro- Mediterrán Országok Igazságszolgáltatási Tanácsai Hálózatának 11. Konferenciája

2016. június 13-14. között az olasz Legfőbb Bírói Tanács Rómában biztosított helyszínt a Balkáni és Euro- Mediterrán Országok Igazságszolgáltatási Tanácsai Hálózatának 11. Konferenciájának. 
 
A Konferencia két fő témája „A bírák és ügyészek belső függetlensége az igazságszolgáltatásban, mint hatékonyságot növelő faktor”, valamint „A média szerepe az igazságszolgáltatás függetlenségében.”   
 
Az ülést Gjin Gjoni, a Hálózat elnöke vezette, amelyen tagként részvettek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Törökország igazságszolgáltatási tanácsainak, továbbá az Országos Bírósági Hivatal képviselői.  
 
 
Az ülést megtisztelte jelenlétével Giovanni Canzio az olasz Legfelsőbb Bíróság elnöke, Giovanni Legnini az olasz Legfőbb Bírói Tanács elnökhelyettese, valamint az olasz igazságszolgáltatás több jeles képviselője, továbbá Magyarország római nagykövete Dr. Paczolay Péter úr is. A magyar delegációkat Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint Dr. Gerber Tamás, az Országos Bírói Tanács soros elnöke vezette. 
 
A Konferencia második estéjén a tagállamok delegációit a köztársasági elnöki palotában fogadta Sergio Mattarella olasz államfő, aki az olasz Legfőbb Bírói Tanács elnöke is.   A Konferenciát figyelemmel kísérték és a Hálózathoz történő közeljövőben esedékes csatlakozási szándékukat fejezték ki továbbá Görögország, Macedónia, Szerbia igazságszolgálási tanácsainak képviselői. 
 
Az eddig is több mint 300 millió ember életét az igazságszolgáltatás minőségének javításán keresztül követett módón meghatározó szervezet jelentőségét mutatja, hogy évről-évre több ország kíván csatlakozni a Hálózathoz, amely siker eléréshez nélkülözhetetlen a Hálózat budapesti székhelyén működő Titkárság áldozatos munkája.   Az ülésen a Hálózat tagjai elfogadták a két fő témában előterjesztett ajánlásokat, döntettek Gjin Gjoni elnök úr újraválasztásáról, valamint arról, hogy az elnöki ciklus 2017-től 2 évre nőtt.
 
 
Döntés született továbbá a Hálózat hivatalos logójáról, a 2016-2017. évi munkatervéről és jövőre Bulgáriában megrendezésre kerülő konferencia fő témáiról, a melyek a következők lesznek:
  • 1./  Pártatlanság és az etikai kódex.
  • 2./ Az igazságszolgáltatási tanácsok szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben és a bírák biztonsága. 

A Hálózat tervei szerint a jövőben a tagok még szorosabbá fűzik az együttműködést a többek között bírói csereprogramok és esetleges közös projektek megvalósítása által.