Bemutatjuk a maraton váltófutás egyik helyezettjét, Dr. Poronyi Györgyit

Dr. Poronyi Györgyi az Országos Bírósági Hivatal Jogi Képviseleti Osztályának munkatársa 67 évesen futotta le a maraton váltóverseny 5 kilométeres szakaszát a Városligetben.
 
A Budapest Környéki Törvényszék 5 bírájával indult a versenyen. A „Vici” elnevezésű csapat az összesítésben a nők között a nagyon előkelő 3. helyet szerezte meg. A hölgyek mindössze 1 percre maradtak el az első helyezettől. Dr. Poronyi Györgyi szerint óriási dolog, hogy ilyen sokan jelentkeztek a versenyre, hiszen az ország különböző pontjairól érkezett bírókból 18 csapatot lehetett összeállítani, azaz 108 bíró futotta le a távot.
 
Dr. Poronyi Györgyi 2004 októbere óta dolgozik a Jogi Képviseleti Osztályon. Feladata: képviselni a bíróságokat az ellenük indított leginkább kártérítési, munkaügyi perekben. Korábban - 30 éven keresztül - bíróként tevékenykedett, így aktív részese volt az ítélkezésnek. 
 
Az alábbiakban Dr. Poronyi Györgyi mesél arról, miért csatlakozott a kezdeményezéshez.
 
- Rendszeresen fut, vagy csak a maratonon teljesített ilyen nagyobb távolságot?
- Rendszeresnek nem mondanám, bár évente többször megteszem a szigetkört a Margitszigeten. Ez 5,3 kilométer. Először 5 vagy 6 évvel ezelőtt vállalkoztam rá a szomszédaim unszolására. És amikor első nekifutásra sikerült, ráadásul egészen jó idő alatt, kedvet kaptam hozzá. Kellemes érzéssel tölt el, hogy különösebb nehézség nélkül teljesítem a távot.
 
- Más testmozgást is szívesen végez?
- Igen. Nagyon szeretek úszni is. Amikor csak tehetem, nevezek a Balaton átúszásra is. A korosztályomban egyszer – úgy 7 vagy 8 évvel ezelőtt - meg is nyertem a versenyt. Emellett rendszeresen járok aerobicra. Fontosnak tartom, hogy karban tartsam a testem, a fizikai erőnlétem.
 
- Összefüggésben van ez az igény azzal is, hogy szellemi munkát végez, ezért különösen jól esik fizikailag is elfáradni?
- Természetesen! Az állandó agymunka után kifejezetten kívánom a mozgást, így tudok igazán kikapcsolni. És az egészségemnek is nagyon jót tesz. Jól érzem magam, és mindenhol sokkal jobban tudok teljesíteni. 
 
- Ehhez azért kell egyfajta testi-lelki adottság is! Ön szerencsésnek tartja magát ebből a szempontból?
- Hálás vagyok a velem született adottságaimért, és pont ezért érzem úgy, hogy nem herdálhatom el azt az ajándékot, amit kaptam. Mindent megteszek azért, hogy fejlesszem a képességeimet, hogy hozzáadjam azt a pluszt, amit csak a rendszeres testmozgással érhetek el.