" Bírósági fogalmazók az igazságszolgáltatásban” címmel sajtóbeszélgetés Zalaegerszegen

2013. szeptember 23. napján a Zalaegerszegi Törvényszék „Mit fogalmaz a fogalmazó? Bírósági fogalmazók az igazságszolgáltatásban” címmel nyilvános sajtóbeszélgetést tartott.

A beszélgetésen a sajtó képviselőin túl részt vett a törvényszék elnöke, elnökhelyettese, civilisztikai kollégiumvezetője, a Zalaegerszegi Járásbíróság csoportvezetője, a törvényszék  két sajtószóvivője, valamint jelen voltak a járásbíróságok fogalmazói.

A beszélgetést dr. Beznicza Árpád sajtószóvivő moderálta. A rendezvény célja  az volt, hogy egyrészt a fogalmazói munkát megismerje a megye jogkereső közönsége, másrészt, hogy a sajtó nyilvánossága folytán a jogvégzettek körében népszerűsítse a fogalmazói pályát, harmadrészt pedig, hogy a bíróság vezetése megismerje a fogalmazók véleményét saját munkájukról, meghallgassa javaslataikat.

Dr. Magyar Károlynak a törvényszék elnökének rövid – részben történeti – bevezetője után a megye legfiatalabb 2013. szeptember 1.-vel kinevezett fogalmazója dr. Ábrahám Petra (Nagykanizsai Járásbíróság) a fogalmazói felvétel rendjéről, a versenyvizsga menetéről beszélt, személyes tapasztalatait is megosztva a hallgatósággal. Ezt követően dr. Pap Márk a Zalaegerszegi Járásbíróság fogalmazója tartott rövid tájékoztatót a fogalmazók főbb feladatairól, kötelezettségeiről.

Mindezek után a bíróság vezetői, illetve a jelenlévő fogalmazók válaszoltak az újságírók kérdéseire. A beszélgetés során szóba kerültek a fogalmazói munkához kapcsolódó kérdések, így pl. a „panasznap” megreformálásának lehetősége, a képzési rend (annak reménybeli változása), a fogalmazók egyéb kapcsolódó feladatai, a jegyzőkönyvvezetés nehézségei, a fogalmazók elhelyezése, technikai eszközökkel való felszereltsége.

Az eseményről a Zalai Hírlap adott hírt, melyet itt olvashatnak.

Zalaegerszeg, 2013. szeptember 24.