„Bírósági közvetítés a gyakorlatban” címmel konferencia Debrecenben

 A Debreceni Törvényszék 2015. szeptember 11-én „Bírósági közvetítés a gyakorlatban” címet viselő regionális konferenciáján több mint nyolcvan érdeklődő gyűlt össze a törvényszék dísztermében. Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett pályázaton a törvényszék anyagi támogatást nyert a rendezvény lebonyolítására, melyre hat törvényszék – Egri, Szolnoki, Miskolci, Nyíregyházi, Gyulai és a Debreceni Törvényszék –igazgatási vezetői, bírái és természetesen bírósági közvetítői, továbbá a Debreceni Ügyvédi Kamara ügyvédei kaptak meghívást.

A tanácskozás első előadásában dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke mutatta be a Hajdú-Bihar megye bíróságain folyó közvetítői tevékenységet, ismertette azokat a lépéseket, melyeket a törvényszék az elmúlt három esztendő során tett annak érdekében, hogy a jogintézmény ismertté és elismertté váljék.

Dr. Török Judit, a Kúria Polgári Kollégiumvezető-helyettese, az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoport tagja arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a fizetésképtelenségi eljárásokban látnak-e lehetőséget a bírósági közvetítés bevezetésére.

Dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája a bírósági közvetítés jogszabályi hátterét, az önkéntes és a kötelező közvetítés folyamatát teljes spektrumában felölelő, jelenleg még fejlesztés alatt álló számítógépes programmal lepte meg a konferencia résztvevőit.  

A Debreceni Törvényszék bírósági közvetítői – dr. Tóth Ágoston, dr. Bereczki Péter és dr. Pósa Gergely- a munkájuk során, így többek között a közvetítői üléseken szerzett benyomásaikat, tapasztalataikat osztották meg.

Dr. Bazsó Bernadett, a Székesfehérvári Törvényszék bírósági közvetítője az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Közvetítés Munkacsoportjának széleskörű feladatairól szólt, míg Hőnich Gyuláné dr. Gaál Éva, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztály Osztályvezetője a bírósági közvetítés országos, valamint a konferencián részt vevő megyék statisztikai adatait tárta a hallgatóság elé.

A Debreceni Törvényszék bíráinak, valamint a Debreceni Ügyvédi Kamara ügyvédeinek eljuttatott, majd kitöltve visszaküldött kérdőíveket kiértékelve dr. Baji Dóra, a Debreceni Járásbíróság bírája előadásában arra kereste a választ, hogy miként növelhető a jövőben a bírósági közvetítés hatékonysága.

Délután a program szekcióülésekkel folytatódott. A résztvevők három kisebb csoportban beszélték meg a bírósági közvetői eljáráshoz kapcsolódó felvetéseiket, a törvényszékeken felmerült problémákat. A tizennyolc pontot tartalmazó, tematikus szerkezetben felépített kérdéssor – illetve az azokra adott válaszok - kiértékelésére az elkövetkezendő napokban kerül sor.

 A regionális konferencia zárásaként a vendégek dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke kalauzolásával ismerkedhettek meg a Debreceni Járásbíróság új épületével.

Debrecen, 2015. szeptember 11.