Bírósági közvetítői szakmai nap

Az elmúlt másfél évben szerveződő bírósági közvetítői hálózat – az Országos Bírósági Hivatal elnökének stratégiájának megfelelően – ez év végére lényegében minden nagyobb járásbíróságon kiépül, így az alternatív vitarendezési eljárások bíróságon belüli lebonyolítására ezeken a helyeken bírósági közvetítő segítségével lehetősége lesz a feleknek.

A bírósági közvetítők e tevékenység végzésére való felkészítésére gyakorlati elemeket is tartalmazó szakmai alap és továbbképzésen vettek részt, ami több turnusban zajlott a hivatal szervezésében. A jövő évben az utánpótlás képzésére valamint a gyakorlati és módszertani elemeket is tartalmazó továbbképzésekre kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni.

Tapasztalatcsere a törvényszékeken

A bíróságok elnökeinek rendszeres visszajelzéseiből az olvasható ki, hogy mind a felek, mind pedig a jogintézmény igénybevételére leghatékonyabban figyelmet felhívó bírók részéről egyre nagyobb az érdeklődés és a bírósági közvetítői eljárás iránti nyitottság. Számtalan, a jogintézményt népszerűsítő intézkedésről is beszámolnak. Például iskolákban, a nyomtatott és elektronikus médiában beszélnek a bírósági közvetítésről, az igénybe vétel helyi lehetőségeiről és a felek oldalán jelentkező általános előnyeiről.

Mozgóképen a bírósági közvetítés

A Gyulai Törvényszéken, annak egyik közvetítője és profi színészek részvételével készült kisfilm fiktív családjogi eseten keresztül mutatja be közérthetően az eljárás lényegét, menetét és azt a sajátosságait, amivel vonzóvá tehető a perben álló felek számára. A kisfilm sikerét jelzi, hogy már országosan is széles körben megnézik, és több szakmai előadáson, a jogintézmény iránti fogékonyságot kialakítani szándékozó képzésen és konferencián nagy sikerrel mutatták be mind szakmai, mind pedig civil közönség számára.

Ugyancsak a téma iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy a november 26-án a Magyar Igazságügyi  Akadémián megrendezendő bírósági közvetítés országos szakmai konferenciára mintegy 120-an jelezték részvételi szándékukat, köztük több törvényszéki elnök, közvetítők és koordinátor bírók, akik segítik a jogintézmény helyi működését.

Az OBH elnökének a jogintézménnyel kapcsolatos célkitűzései megvalósítására szeptember 1-től Bírósági Közvetítés Munkacsoportot hozott létre, amelynek tagjai kiemelt feladatuknak tekintik a bírósági közvetítés hazai bírósági rendszerbe való beillesztését és megszilárdítását, a jogintézménnyel kapcsolatos információk terjesztését és az ehhez szükséges szakmai anyagok elkészítését.

Bírósági közvetítés számokban

Tavaly egész évben 440 bírósági közvetítői eljárást folytattak le az országban, és ezekben mintegy 260 megállapodás született, amely arány megfelel a nemzetközi statisztikai eredményeknek.

Tájékoztató rövidfilm a bírósági közvetítői eljárásról itt megtekinthető.

További részletek és az országban található bírósági közvetítők névsora itt olvasható.