Bírósági közvetítők képzése

Hamarosan, május 11-én befejeződik az a kétszer háromnapos tanfolyam, amin 25 személy bírósági közvetítői akkreditált képzése zajlik. A Magyar Igazságügyi Akadémián zajló tanfolyamon három közvetlenül nyugdíj előtt álló bíró mellett fiatal titkárok tanulják a mediáció technikáját. A titkárok közül négyen a Fővárosi Törvényszék illetékességi területéről, ketten-ketten a Szolnoki, a Debreceni, a Miskolci, a Nyíregyházi, a Kecskeméti és Székesfehérvári Törvényszék illetékességi területéről jöttek, a Budapest Környéki Törvényszék körzetéből három személy, míg egy-egy fő a Szegedi, az Egri, a Győri, a Szombathelyi, a Veszprémi és a Kaposvári Törvényszék illetékességi területéről vesz részt az akkreditált szakmai képzésen.

Az országban korábban 7 törvényszéken 17 kijelölt közvetítő dolgozott, ám sokan kilépnek a hálózatból azok közül, akik a korábban nyugalmazott bírák közül vállalták, hogy a tavaly nyári képzést követően bírósági közvetítőként dolgoznak.

A jelenlegi jogi szabályozás értelmében az a bírósági titkár és rendelkezési állományú bíró dolgozhat bírósági közvetítőként, aki hatvanórás akkreditált szakmai képzésen vett részt, a közvetítői kijelölés iránti kérelmét törvényszéki elnöke támogatja és a közvetítő jelölt kérelmére őt az OBH elnöke e tevékenység végzésre kijelöli.
A tervek szerint ősszel újra lesz hatvanórás akkreditált bírósási közvetítői képzés ugyancsak 25 fő részvételével.
 

2013. május 3.