A bíróságok a dömping ügyek mellett is jól teljesítenek

A hazai igazságszolgáltatásban 2012-ben bekövetkező változások nyitották meg azt a kaput, melyen a bírósági szervezet át tudott lépni a XXI. századba. Az azóta eltelt négy év során a bírósági szervezet a folyamatosan növekvő elvárások mellett számos eredményt tud felmutatni. Tavaly mintegy 1.5 millió ügy érkezett a bíróságokra, miközben a befejezések száma meghaladta az ügyérkezést. Az elmúlt négy évben csökkent a két éven túli folyamatban lévő ügyek száma és a gyorsított eljárások is 2-3 nap alatt befejeződnek – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Korábban a munkateher aránytalan megnövekedésével járó dömping ügyérkezések valósággal megbénították a bíróságokat. Jelenleg azonban a szervezetfejlesztés keretében újra gondolt igazgatási és belső munkaszervezési folyamatoknak, valamint az ezt támogató jogszabályoknak és az egyre javuló tárgyi feltételeknek köszönhetően a bírósági szervezet le tudja küzdeni az ilyen jellegű kihívásokat. 
 
Handó Tünde hozzátette Szeged és környéke kifejezetten érintett volt az elmúlt időszak dömping ügyei, így a cégügyek, a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezet ügyei, valamint a szabálysértési és a migrációs ügyek tekintetében. A Szegedi Törvényszék megnövekedett munkaterhének kezelése és annak leküzdése érdekében a Törvényszék és az ország többi bírósága egyaránt komoly erőfeszítéseket tett. A Szegedi Ítélőtábla szakmai iránymutatása, az egész ország területéről megvalósuló humánerőforrás bevonás és az ezt lehetővé tevő 600 millió forintos forrás átcsoportosítás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Szeged sikerrel vegye az akadályt.
 
Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke kiemelte, az elmúlt évet a nagy számban érkező migrációs ügyek befolyásolták. A megnövekedett ügyérkezést az OBH elnöke irányító tevékenységének, valamint a bírósági szervezet összefogásának köszönhetően sikerült megoldani. A törvényszékre több mint 50.000 ügy érkezett be, amelynél több ügyet fejeztek be a bírák. A perek mintegy 82 százaléka emelkedett jogerőre első fokon. Eredményes volt a hosszú pertartamú ügyek számának csökkentése érdekében folytatott törekvés, „A szolgáltató bíróságért!” program keretében a két éven túli ügyek számát több mint 36 százalékkal sikerült csökkenteni. 
 
A Szegedi Törvényszék elnöke hozzátette a munkakörnyezet fejlesztésére is odafigyelnek, az OBH által meghirdetett „Jablonszky Ferenc” program keretében 114 millió forintot fordítanak az épületek felújítására.  
Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke a törvényszék példamutató együttműködéséről, oktatási tevékenységről, valamint a szakmai kollégiumok közötti munkáról tájékoztatott.  
 
 
Budapest, 2016. április 26.