A bíróságokon egyre több a közvetítő

Immár tizenhatra bővült a bírósági közvetítők száma az országban, miután a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén is fordulhatnak mediátorhoz azok az ügyfelek, akik per nélkül, közös megegyezéssel kívánják megoldani jogi vitáikat – derült ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményéből.

Ahogy Gyengéné Nagy Mártától, az OBH Mediációs Munkacsoportjának vezetőjétől megtudtuk, további mediátorok képzése és kijelölése is folyamatban van, hiszen a cél az, hogy minden törvényszéken legyen egy közvetítő. A mediátorok jelenleg körülbelül félszáz üggyel foglalkoznak és már tizenkét esetben sikerült az alternatív vitarendezéssel elérni a felek közötti megegyezést. Ebbe a munkába szívesen vonnak be tapasztalt nyugdíjas kollégákat, de a mediátorok között fiatal bírósági titkárok is vannak. A nyugdíjkorhatár-szabályok legújabb változása után azoknak a kollégáknak is lesz lehetőségük, hogy közvetítővé váljanak, akik rendelkezési állományba helyezésüket kérik – mondta a munkacsoport vezetője.

Gyengéné Nagy Mártától megtudtuk azt is, hogy továbbra is vegyesek a tapasztalataik az ügyvédek hozzáállását tekintve, de megfigyelhető, hogy elsősorban a tájékozatlanság miatt fogadják egyes ügyvédek idegenkedve ezt a lehetőséget. A Munkacsoport vezetője az előttük álló feladatok közül a további hálózatépítés mellett kiemelte az új Polgári Törvénykönyv által egyes családjogi vitákban biztosított mediációs lehetőségekhez kapcsolódó eljárásjogi szabályok kidolgozását.

2013. március 25., Magyar Hírlap

Baranya Róbert