Bíróságon a középiskolások - "Nyitott Bíróságok" program a Szombathelyi Törvényszéken

Megtelt a Szombathelyi Törvényszék egyik tárgyalója hétfőn: gimnazisták vettek részt egy peren, ami arról szólt, milyen következményei lehetnek egy fiatalkori meggondolatlanságnak.

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 12. N osztályos tanulói töltötték meg hétfőn a Szombathelyi Törvényszék egyik tárgyalótermét. A nyelvi előképző tagozatra járó diákok osztályfőnöki órán látogattak el egy büntetőperre.

Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett "Nyitott bíróságok" program része a jogi ismeretterjesztés mellett az is, hogy tárgyalásokon  vehetnek részt az érdeklődő diákok. Luttenberger Ágnes osztályfőnöktől megtudtuk: olyan peres ügyeket választanak meghallgatásra, amelyeknek a témája közel áll a fiatal korosztályhoz, s a fiúk-lányok képet kaphatnak arról, hogy milyen következményei lehetnek egy meggondolatlan cselekedetnek.

Hétfőn a Szombathelyi Járásbíróságon két fiatalember állt dr. Farkasné dr. Diós Mária bíró előtt garázdaság, illetve súlyos testi sértés vádjával. Egymást verték meg tavaly augusztusban Szombathelyen egy sörözőben. Mint kiderült, kettejük konfliktusának forrása az volt, hogy a másodrendű vádlott F. T. elcsábította az elsőrendű vádlott S. B.  akkori barátnőjét, aki a söröző pultosa volt. De S. B. és a lány megbeszélték, hogy újrakezdik, ám ezt F. T. nem tudta megemészteni. A férfiak több SMS-t váltottak, S. B. ily módon meg is fenyegette F. T.-t.

Azon az augusztusi estén a sörözőben találkoztak véletlenül; az eseményekre mindketten másképpen emlékeztek, akárcsak a tanúként meghallgatott pultoslány és a másodrendű vádlott barátja. S. B. a bíró kérdésére kijelentette, nem érzi magát bűnösnek, nem ő kezdte a dulakodást, viszont nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett. F. T. nem tett vallomást, így a bíró a nyomozáskor rögzített mondatait olvasta föl. Eszerint F. T. sem volt a kezdeményezője a verekedésnek, ő csak védekezett, s eközben könnyebben megsérült. A pultoslány nem emlékezett pontosan a történtekre. A tárgyalást elnapolta a bíróság: igazságügyi orvos szakértőt hallgat majd meg.

A magyar fiatalok a filmekből jobban ismerik az amerikai jogrendszert, mint a hazait. Ezen kíván változtatni a Nyitott bíróság program, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A diákok bírósági látogatások és próbatárgyalások alkalmával ismerkedhetnek meg a jog működésével, az ítélkezéssel.

2013. április 8., vaol.hu
Simon Erzsébet