Büntetőjogi Nyílt Nap gyulai középiskolásoknak - felhívás

 
 
A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság 2016. június 2-án Büntetőjogi Nyílt Napot tart a gyulai középiskolások számára. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal rendezik meg. 
 
A büntető igazságszolgáltatással kapcsolatban sokszor találkozunk azzal, hogy az állampolgárok különböző filmekből szerzik ismereteiket, melyek gyakran távol állnak a magyar jogrendtől. A rendezvény fő célja, hogy a középiskolás diákok hiteles és pontos információkat kapjanak a hazai büntetőjogról. Meg szeretnénk ismertetni a diákokkal a bíróságok büntető ügyszakban kifejtett munkáját, egy büntetőeljárás lefolytatásának menetét, valamint felhívjuk a figyelmüket azokra a büntetőeljárási speciális szabályokra, melyek jelentősek lehetnek számukra. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok tudomást szerezzenek azokról a tanúvédelmi és áldozatvédelmi rendelkezésekről is, amelyek ilyen élethelyzetekben segítségükre lehetnek. Az előadásokon a diákok jogvégzett munkatársainktól kaphatnak választ esetlegesen felmerülő kérdéseikre.
 
A Büntetőjogi Nyílt Napon a diákok megismerhetik a Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság épületét, megtekinthetik a tárgyalótermeket, a rabvárót, és bemutatjuk a gyermekmeghallgató-, illetve a tanúszobát. Rövid tájékoztatást hallhatnak a bírósági szervezet felépítéséről, a bíróság munkájáról, a büntetőeljárásról, illetve a lényegesebb tanúvédelmi szabályokról. 
 
A rendezvényen képviselteti magát a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, így a büntetés-végrehajtási intézetről és a fogvatartásról is sok érdekességet megtudhatnak a csoportok. Az eseményen lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődő és vállalkozó kedvű osztályok perszimuláción vegyenek részt, ahol kipróbálhatják magukat a vádlott, a védő és a tanú szerepében is egy kitalált büntetőügy tárgyalásán.
 
 
Az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében szükséges és célszerű előzetesen jelezni a részvételi szándékot. A programra 2016. május 27. napjáig a Gyulai Törvényszék Elnöki Irodájában Haragosné Papp Anett tisztviselőnél lehet jelentkezni a 06 66/562-200 telefonszámon.
 
 
Gyula, 2016. május 23.