Célunk a bírák magas színvonalú és időszerű ítélkezésének segítése

A bíróságok mindennapi működése az ügyfelek elégedettségét és bizalmát erősíti: a bíróságok munkáját a kölcsönös tiszteletnek és tisztességnek kell jellemeznie – mondta el Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a pécsi Összbírói értekezlet sajtótájékoztatóján. 
Az OBH elnöke a pécsi Összbírói értekezlet február 23-ai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tisztesség és a tisztelet az időszerű és minőségi ítélkezésben is megmutatkozik, amit az elért eredmények is igazolnak. Törekedni kell arra, hogy országos szinten és a járásbíróságok között is egyenletesebb legyen a munkateher elosztása, és hogy a bírák megfelelő környezetben végezhessék a munkájukat. A jelen és a jövő kihívásai, céljai között szerepel az ügyfelekkel való kapcsolat még gördülékenyebbé tétele, illetve egy olyan életpálya-modell végleges formába öntése, amely méltó módon fejezi ki az igazságügyben dolgozók megbecsülését.
Tavaly – 2014-hez képest – 32 ezerrel több ügy érkezett a hazai bíróságokra, miközben az ügyhátralék 4%-kal csökkent: az országos ügyérkezés 1 456 969 darab volt, a befejezett ügyek száma pedig 31 700-al több, a törvényszéki első fokú ügyekben 26%-kal, a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon pedig 9%-kal csökkent az ügyhátralék. 2015-ben 11%-kal csökkent a két éven túli peres ügyek száma. A törvényszéki első fokú ügyekben 23%, míg a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon 21% volt ez az arány. 
 
A többletmunka elismerésére, hasonlóan a közigazgatáshoz, az igazságszolgáltatásban is van lehetőség. Az OBH-tól a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően megnövelt maradvány terhére anyagi támogatást kaptak a törvényszékek. A támogatás összegének felhasználását a törvényszékek elnökei szabadon határozták meg, hogy abból elsődlegesen a feltételek teljesülését leginkább segítő munkatársak plusz erőfeszítéseit ellensúlyozzák. 
 
Az OBH elnöke az országos programok eredményei kapcsán a bírósági közvetítés jelentőségét is kiemelte. Országos szinten 44%, míg helyi szinten 61% a megegyezéssel zárult ügyek aránya: Pécsett a 135 beérkezett ügyből 66 zárult megállapodással. A „Nyitott bíróság” programmal, amelyen 4532-en vettek részt, úgyszintén sikereket könyvelhet el a törvényszék. 
 
A közelmúlt egyik legnagyobb kihívása a bíróságok számára a tömeges bevándorlással kapcsolatos ügydömping volt. Tavaly novemberben a Szegedi Törvényszéken 129 tiltott határsértéssel kapcsolatos ügy érkezett büntető ügyszakba, az elmúlt hétvégén pedig mintegy 500 ilyen eset került a bíróság elé. A hatalmas ügyterhet a bírák a szokásos napi munkájuk mellett gördülékenyen látták el. 
 
Az ügyfelek és az eljárási szereplők felé megmutatkozó tisztelet része a bírósági épületek felújítása, amelyhez OBH pályázati keretek között anyagi forrást biztosít. A cél olyan tárgyi környezet megteremtése, ahol a XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények között intézhetők az ügyek. Az elmúlt időszak eredményei közül kiemelendő a bíróságokhoz való elektronikus hozzáférés és a bíróság központi honlapján megtalálható tájékoztató anyagok, amelyek egyaránt az ügyfeleket segítik. 
 
Budapest, 2016. február 24.