Civil nyílt nap a Debreceni Törvényszéken

A civil szervezetek létesítő okiratának új Ptk. szerinti módosítása volt a központi témája a Debreceni Törvényszéken 2015. december 15-én megtartott nyílt napnak. Az eseményre ügyvédek és a Hajdú-Bihar Megyei Civil Információs Centrum közreműködésével civil szervezetek  kaptak meghívást. A rendezvény apropóját az adta, hogy a civil szervezetek 2016. március 15. napját követően csak az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelő létesítő okirat alapján és az új Ptk. rendelkezéseinek megfelelően működhetnek.
Az érdeklődőket dr. Sarkadi Anikó, a Debreceni Törvényszék Polgári Kollégiumvezetője és dr. Szabó Piroska titkár tájékoztatta a változásbejegyzési eljárások tartalmi és formai követelményeiről, a létesítő okiratok új Ptk. szerinti módosításáról. Felhívták a figyelmet arra, hogy megyénkben több mint 2700 civil szervezetet érint a létesítő okirat módosítására vonatkozó kötelezettség. Ennek végső törvényi határideje 2016. március 15., eddig kell ezzel összefüggésben az érintett civil szervezeteknek a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni a bíróságon.

Az előadók elmondták, hogy a létesítő okiratok módosításához az Országos Bírósági Hivatal és a Debreceni Törvényszék honlapján közzétett okirat-sablonok, nyomtatványok és részletes tájékoztatók nyújtanak segítséget a civil szervezetek számára ahhoz, hogy kötelezettségüknek időben eleget tegyenek.

Debrecen, 2015. december 18.