„Csak az hal meg, akit elfelednek...” - Sikeresen pályázott a Zalaegerszegi Törvényszék

A Zalaegerszegi Törvényszék 2015-ben újra sikeresen pályázott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú pályázatán.

A Zalaegerszegi Törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését, s ehhez az Országos Bírósági Hivatal is segítséget nyújt. Sikeres pályázat révén, közös anyagi ráfordítással 2015 év elején egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszék már meglévő kiállítása, idén pedig egy újabb pályázati lehetőség révén egészen különleges feladatra vállalkozott a törvényszék.

1973-at írtak. A helyszín a Somogy megyei Marcali bírósága, ahol két szomszéd egy telekhatár vita miatt állt dr. Vlasics Antal bíró  előtt. Az egyik fél egy bizonyos Kulcsár Ferenc volt. Az egykori katona már nyugdíjasként élte mindennapjait, amikor megromlott a viszonya szomszédjával. A két férfi nem tudott megegyezni a telekhatár kérdésben, s olyannyira  összevitatkoztak, hogy végül bíróság elé került az  ügy. A perben dr. Vlasics Antal volt a bíró, s  végül Kulcsár ellen döntött. A pervesztesség miatt sértett Kulcsár néhány nappal később magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát, majd berontott a szomszédhoz, s „most megdöglesz te fasiszta” felkiáltással állon lőtte (a szomszéd csodával határos módon túlélte a támadást), majd a tanácsra ment, s azt követően a bíróságra, ahol több lövés dördült.  Vlasics Antal bíró néhány percen belül meghalt, az ülnököknek sikerült kimenekülni egy oldalajtón.
Dr. Vlasics Antal bírót 34 évesen érte a halálos lövés


Vlasics Antal bíró 1937. november 20-án a Zala megyei Becsehelyen született. Kulcsár Ferenc  halálos bosszú lövése 1973. október 29-én érte munkahelyén. 34 évet élt. Sírja Becsehelyen, a polai temetőben található, nagyon rossz állapotban.

E sírnak felújítását tűzte ki célul a Zalaegerszegi Törvényszék, mely az Országos Bírósági Hivatal támogatása révén méltó emléket állíthat a zalai születésű bírónak.  A síremlék ünnepélyes avatására 2016. május 11-én kerül sor, s a tervek szerint a Kaposvári Törvényszék - szervezetileg a Marcali Járásbíróság hozzá tartozik a bíró egykori munkahelye -  egy konferenciával, illetve egy kiadvánnyal tiszteleg Vlasics Antal emléke előtt.

A Zalaegerszegi Törvényszék történelmi munkacsoportot alakított, amely további lépéseket tesz a hagyományápolás, a történelmi emlékek megőrzése és azok továbbörökítése végett.

Zalaegerszeg, 2016. március 09.