A Debreceni Ítélőtáblán járt a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke

A nemzetközi kapcsolatok továbbépítése és a szakmai együttműködés megerősítése érdekében Debreceni Ítélőtábla vendége volt Andrei Claudiu Rus a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke. A kapcsolatfelvétel a két táblabíróság között nem újkeletű, hiszen 2013-ban már látogatást tett Debrecenben az akkori nagyváradi elnök.

Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: a két évvel ezelőtti találkozó közös gondolatmenetét követve áttekintették azokat a jogi kérdéseket, amelyekről a két bíróság polgári és büntetős bírái tapasztalatot tudnak cserélni. Elsősorban a határon átnyúló bűnözés és a két országban egyaránt érdekeltséggel rendelkező gazdasági társaságok ügyei azok, amelyek esetében érdemes a kötelező eljárásjogi együttműködést fejleszteni. Ezeknek az ügyeknek a befejezésében nagy szerepe lehet a két táblabíróság közös munkájának.

Andrei Claudiu Rus nagyváradi elnök kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy az együttműködés létrejöjjön, hiszen sok hasonlóság van a jogrendszer és a két táblabíróság között. A magyar bírói etikai kódex alapján szeretné, ha Romániában is kidolgoznának egy bírói etikai kódexet.

Debrecen, 2015. december 16.