Diákcsínyből bűncselekmény - Megyei együttműködés a Nyitott igazságügyért

A Zalaegerszegi Törvényszék megbízott elnöke, dr. Sorok Norbert kezdeményezésére 2014. október 16-án a zalai járásbíróságok, a munkaügyi bíróság, a rendőrség, az ügyészség, a kormányhivatal igazságügyi szolgálata, valamint a büntetés-végrehajtatási intézet képviselőivel közös megbeszélést tartottak  Nyitott igazságügy címmel a törvényszéken.
 
Az egybegyűlteket dr. Sorok Norbert elnök köszöntötte, s röviden ismertette a Nyitott igazságügy program elképzelését. A kezdeményezés lényege, hogy a diákok jobban átlássák az igazságszolgáltatás, az igazságügy rendszerét, tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel. Ennek érdekében a társszervezetek együttműködésével és kooperációjával egy szimulációs gyakorlatot dolgoznának ki.  Ebben  az elkövetés pillanatától végigkövethető lenne egy bűncselekmény, bemutatva a rendőri intézkedés, a kihallgatás, az ügyészségi vádemelés, a bírósági tárgyalás, a büntetés letöltése minden elemét.
 
Ezt követően a szervezetek képviselői ismertették a saját, már zajló „nyitott programjaikat”, lehetőséget és módot keresve arra, miként lehet egységes szerkezetben összefogni egy bemutatót. A tanácskozás alatt több lehetséges ötlet felmerült, s a rendszer több pillére épülésében is megegyeztek a jelenlevők: a diákokat bevonó, bűn-, illetve jogeset szimuláció mellett olyan iskolai előadások terve merült fel, melyek egy-egy, a diákokat érintő témát mutatnak be. Így például mire figyeljenek egy munkaszerződésnél, munkaviszony létesítésénél, miért lesz a diákcsínyből bűntett, mit érdemes tudni a házasság intézményéről, a családjogról stb. A célkorosztály a 14-18 év közöttiek, s a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) közreműködésével főként oktatási intézményeket keresnének meg az érintett szervezetek. Ehhez kapcsolódóan a program harmadik pillére az életpálya modellek bemutatása lenne.
A tanácskozás végén a jelenlevő felek megállapodtak abban, hogy közös részvétellel, 1-1 tagot delegálva létrehoznak egy munkacsoportot, amely elkészíti a szükséges együttműködési szerződéseket, összefogja a feladatokat, illetve a jövőbeli rendezvényeket. A tervek szerint a 2014/2015-ös tanév II. felében kerülne sor a mintaprojekt megvalósítására.

Zalaegerszeg, 2014. október 17