Drogprevenciós előadás Miskolcon

2015. május 15. napján a Nyitott Bíróság program keretében a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában - az iskola felkérésére - drogprevenciós előadás került megtartásra.

Az előadáson a Borsod-Abaúj-Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében dr. Jenei Károly rendőr alezredes, a Miskolci Járási Ügyészség képviseletében dr. Kovács Tamás ügyész és dr. Csordás Tamás ügyészségi fogalmazó, míg a Miskolci Törvényszék képviseletében dr. Kenyeres Gábor a Miskolci Járásbíróság bírája tartott előadást.  

Az előadás első harmadában dr. Jenei Károly rendőr alezredes beszélt a drog fogalmáról, a legális és illegális drogok felosztásáról, a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok élettani hatásairól, valamint a szenvedélybetegség kialakulásáról. Ezt követően beszélt a kábítószerrel és pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítéséről, az ennek során alkalmazott módszerekről, valamint az általa elmondottakat a gyakorlatból vett esetekkel illusztrálta.

A Miskolci Járási Ügyészség képviselői beszámoltak az ügyészi munkáról általában, valamint a kábítószerekkel és pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos ügyekben folytatott tevékenységükről, az elterelés szabályozásáról, valamint az annak során alkalmazott rehabilitációs és felvilágosító kezelésről.

A Miskolci Törvényszék képviseletében dr. Kenyeres Gábor a Miskolci Járásbíróság bírája fejezte be az előadást. Kiemelten szólt a bírósági eljárásokban a kábítószerekkel és új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos anyagi és eljárási szabályzásról a fiatalok számára közérthető formában, valamint röviden a bírósági eljárás lényegéről, a bírósági tárgyalás szabályairól. Az előadást a Miskolci Járásbíróságon tárgyalt ügyekből származó információkkal színesítette.

Az előadáson résztvevő osztály nagy érdeklődést tanúsított a téma iránt. A gyermekek már az előadás közben is több alkalommal tettek fel kérdéseket, illetve az előadás befejezését követően is kérdezték az előadókat.


Miskolc, 2015. május 26.