Egyetemi fórumbeszélgetés a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara adott otthont 2016. május 11-én az Országos Bírósági Hivatal, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék által szervezett egyetemi fórumbeszélgetésnek. 
 
A rendezvényen Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket majd átadta a szót Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, aki az OBH magyar államrendszerben betöltött szerepéről tájékoztatta a hallgatóságot. Ismertette a bírósági szervezetrendszer felépítését és működését, valamint bemutatta a bíróságok központi igazgatásának fő feladatait. Kiemelte, hogy a bírói függetlenség mellett a szervezeti függetlenségnek is jelentős szerepe van, ezt testesíti meg az OBH. Ehhez biztosítja a bírósági szervezet egyebek mellett mindazon tárgyi feltételeket is, amelyek elengedhetetlenek a napi működéshez és az évente csaknem 1.5 millió ügy elbírálásához. 
 
Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke a törvényszék munkáját mutatta be, hangsúlyozva azokat a XXI. századi szolgáltatásokat, melyek révén a jogkereső állampolgárok bizalommal és hatékonyabban tudnak a bíróságokhoz fordulni. 
 
Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, egyetemi docens az ítélőtáblák szerepéről és illetékességéről tájékoztatta a résztvevőket. 
 
Boda Zoltán, a Debreceni Törvényszék fogalmazója a bírósági fogalmazói kinevezés menetéről, a fogalmazói feladatokról számolt be, ismertette továbbá a helyi és központi képzési és a külföldi pályázati lehetőségeket. 
 
A nyilvános egyetemi fórumra számos joghallgató érkezett, akik az eseményen feltehették a bírósági szervezettel kapcsolatos kérdéseiket. 
 
 
 
Debrecen, 2016. május 11.