Egyre népszerűbb a „Nyitott Bíróság" program a Gyulai Törvényszéken

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2016. június 13-án a békéscsabai Szlovák Gimnázium diákjainak két csoportja tett látogatást a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A „börtönlátogatás” egyre népszerűbb a középiskolások körében, mind gyakrabban kérik ennek a programelemnek a megszervezését a Gyulai Törvényszéktől.
 
A diákokat először a Gyulai Törvényszék épületének Dísztermében fogadta a program Békés megyei kapcsolattartója. A köszöntést követően részletesen ismertetésre kerültek a büntetés-végrehajtási intézetbe történő be- és kiléptetés rendjének és a benntartózkodásnak a legfontosabb szabályai. Ezután a csoport átment a bírósággal szomszédos intézetbe, ahol a szigorú beléptetés után megismerkedhettek a „börtönélettel”. A tanulóknak az intézet munkatársa mutatta be az épületet, és előadást hallgathattak a fogvatartás rendjéről, a fogvatartottak mindennapjairól.
 
A büntetés-végrehajtási intézet megtekintését egy együttműködési megállapodás teszi lehetővé, melyet a „Nyitott Bíróság” program keretében a Gyulai Törvényszék és a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet még 2015-ben kötött meg. A megállapodás megkötésekor mindkét fél egyetértett abban, hogy kiemelten fontos a fiatalabb generáció tagjainak felelősségteljes állampolgárrá válása, amelyet nagymértékben elő tud segíteni az, ha a résztvevők egy büntetés-végrehajtási intézet meglátogatásának alkalmával közvetlen tapasztalatokat gyűjthetnek, és az intézet dolgozóitól szerezhetnek hiteles, pontos információkat a büntetések végrehajtásának rendszeréről. A megállapodásnak köszönhetően a már hagyományosnak számító elemek – mint például a bírósági épület látogatása, jogismereti előadás és perszimuláció – egy újabb lehetőséggel bővültek. A büntetőjogi témájú előadásokhoz jól kapcsolható a „börtönlátogatás”, ami szemléletesebbé teszi a jogkövetkezményeket a diákok számára, és a fiatalok is nagy érdeklődéssel fogadják ezt a programot.
 
 
Gyula, 2016. június 16.