Együtt a gyermekek biztonságáért - „Nyitott bíróság” Tiszafüreden

A Tiszafüredi Rendőrkapitányság idén, 2015. április 24-én a Tiszafüredi Járásbíróság és a Tiszafüredi Járási Ügyészség közreműködésével megrendezett „Nyílt nap a Rendőrségen”-  programmal ünnepelte a rendőrség napját. 
 
A rendezvényen három tiszafüredi általános iskola 600 diákja vett részt.
A változatos programok egyik célja az általános iskolás korosztály közlekedési szabályokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése, és a közlekedés veszélyeinek megismertetése volt. A gyermekek előadásokat hallgattak, majd ügyességi pályán gyakorolhattak. 
 
A közlekedési nevelés mellett, a bűnmegelőzés is főszerephez jutott. Az előadók a mindennapi életben előforduló történeteken keresztül mutatták be a diákcsíny, és a szabálysértés, súlyosabb esetben a bűncselekmény közötti vékony határvonalat. Egy konkrét jogeset, egy kerékpárlopás példáján keresztül ismertették a lopás vétsége miatt induló büntetőeljárás nyomozati (rendőrségi, ügyészségi), majd bírósági szakaszát. Végül a büntetőeljárás megelevenedett: a Tiszafüredi Járásbíróság bíráinak, és a Tiszafüredi Járási Ügyészség ügyészének közreműködésével, mintegy 100 diák részvételével tartott perszimulációkban a gyermekek színészi képességeiket is megcsillanthatták. 
 
A rendezvény amellett, hogy tartalmas szórakozást nyújtott a résztvevő gyermekek számára, észrevétlenül hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben normakövető állampolgárrá válhassanak. Mindez ékes bizonyítéka annak a lelkiismeretes, és fáradhatatlan munkának, amit a szervezők a lakosság, és elsődlegesen a fiatal korosztály védelme, ismereteinek bővítése, és a jogkövető magatartási formák népszerűsítése érdekében végeznek. 
 
Szolnok, 2015. május 12.