Együttműködési keretmegállapodást kötött a Veszprémi Törvényszék

A Veszprémi Törvényszék együttműködési keretmegállapodást kötött a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal, amelynek célja a törvényszék vagyonkezelésében lévő egykori várbörtön -3. szintjének hasznosítása az épület történetét bemutató állandó kiállítás létrehozásával. 
 
A megállapodás ünnepélyes aláírására 2015. április 27-én került sor, az eseményen részt vett a törvényszék és a múzeum vezetése, valamint Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere. 
 
A törvényszék elnöke az együttműködés előzményeit ismertetve elmondta, hogy az egykori várbörtön -3. szintje közvetve sem alkalmas az ítélkezési funkciók ellátására, ezért merült fel a műemléképület kiállítási célokra történő hasznosításának gondolata. A védett építészeti környezetben található várbörtön magas színvonalon történő bemutatása pedig a nagy múltú, többek között Veszprém megye történelmét és régészetét kutató Laczkó Dezső Múzeum szakértelmét, tudását igényelte. A hosszútávú összefogás célja olyan értékek megőrzése, megteremtése és bemutatása, amelyek az idelátogatók ismeretanyagának, tudásának bővítését szolgálják. A törvényszék elnöke bejelentette továbbá, hogy az előzetes kutatások alapján a nagyközönség által eddig ismert három börtönszinten kívül még további, korábban elfalazott, feltárást igénylő helyiségek lehetnek a különleges építészeti megoldással épített várbörtönben.  
 
Dr. Somlainé dr. Perémi Ágota múzeumigazgató kiemelte, hogy a múzeum nem csupán feladatnak, hanem küldetésnek tekinti az egykori várbörtön minél magasabb színvonalú bemutatását. A Laczkó Dezső Múzeum által tervezett és kivitelezett "Élet a mínusz harmadikon – várbörtön a 21. században" című kiállítás átadása több ütemben történik majd. A tárlatban látható lesz egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetőek a cellák, a börtönkápolna, az őrtorony, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítések is várják a látogatókat. 
 
Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta a két intézmény közötti együttműködés kiemelkedő jelentőségét és az összefogás eredményeként megvalósuló kiállítás, mint Veszprém város legújabb turisztikai attrakciójának fontosságát. Egyúttal köszönetet mondott a törvényszék és a múzeum vezetőinek, valamint biztosította őket Veszprém Város Önkormányzatának támogatásáról. 
 
A kiállítás ünnepélyes megnyitója 2015. május 6-án délután 14.00 órakor lesz, amelyre a törvényszék és a múzeum ezúton is tisztelettel hív és vár minden érdeklődőt.
 
A megállapodás szövege itt olvasható. 
 
Veszprém, 2015. április 27.