Együttműködési megállapodás az Egri Törvényszék és a heves megyei rendőrkapitányság között gyermekmeghallgató szoba használatáról

2013. szeptember hó 5. napján dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke és Czinege László, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője  ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a törvényszéken. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épületében már korábban kialakításra került egy gyermekmeghallgató szoba. A megállapodás alapján a rendőrség vállalta, hogy amennyiben gyermekkorú kihallgatására kerülne sor, úgy a gyermekmeghallgató szobát a bíróság igénybe veheti.

A megállapodás aláírását követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Dr. Hunyadi-Buzás Ágnes hangsúlyozta, hogy a bírósági ügyekben biztosítani kell a gyermekek érdekeit. Büntető ügyszakban fontos feladat, hogy a nyomozástól a bírósági tárgyalásig gyermekbarát rendszert építsünk ki, hiszen a fiatalok első találkozása az igazságszolgáltatással az egész életükre kihatással lehet. A gyermekbarát igazságszolgáltatás azonban nemcsak a büntető , hanem a polgári ügyekben is kell, hogy érvényesüljön. Ezért is célja az Egri Törvényszéknek, hogy gyermekmeghallgató szoba kerüljön kialakításra az Egri Járásbíróságon és a Gyöngyösi Járásbíróságon is.

Czinege László rendőr-főkapitány kiemelte, hogy a rendőrség is rendkívül fontos feladatának tartja a gyermekkorúak megfelelő helyen történő meghallgatását és nagy örömére szolgál az együttműködési megállapodás megkötése.

Eger, 2013. szeptember 5.