Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Ítélőtáblán három bíróság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Prof. Dr. Patyi András, együttműködési megállapodást írt alá a Budapest Környéki Törvényszék, a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla képviselőivel, dr. Hilbert Edit elnökkel, dr. Tárkány-Szűcs Babett megbízott elnökkel és dr. Harangozó Attila elnökkel.

Az ünnepélyes aláírásnak a Szegedi Ítélőtábla adott otthont, ahol dr. Harangozó Attila, a táblabíróság elnöke köszöntötte a megjelenteket, és röviden összegezte, miért is tartja fontosnak az Országos Bírósági Hivatal, hogy együttműködést építsenek ki a bíróságok – egyelőre kísérleti jelleggel - az NKE-vel.   

Elmondta: a megállapodás célja, hogy a fenti három bíróság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói számára szakmai gyakornoki programjában biztosítson részvételt, így a közszolgálati munkára készülők, a jövő katona- és rendőrtisztjei, közigazgatási szakemberei már tanulmányaik során betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás munkájába.

Az aláírás előtt valamennyi résztvevő hangsúlyozta, rendkívül fontos lépésnek tartja, hogy ez a megállapodás létrejött. Dr. Patyi András rektor elmondta: egyetemükön nem folyik jogászképzés, a közigazgatási pályára lépők döntő többsége viszont a jelenleg hazánkban működő 8 jogi karról kerül ki. Nagyon fontos, hogy mellettük azok is betekintés nyerjenek a jog világába, a bíróságok munkájába, akik nem kaptak jogi képzést, és lássák, hogyan kezeli a jogrendszer a társadalmi vitákat.

Dr. Hilbert Edit arról szólt: az igazságszolgáltatás számára is nagyon fontos, hogy minél képzettebb, a jogban is járatos emberek dolgozzanak a közszolgálatban, ezért örömmel nyújt segítséget bíróságuk a program sikeréhez. Ezt a szándékot erősítette meg dr. Tárkány-Szűcs Babett is, aki hozzátette: a Szegedi Törvényszék a közigazgatási és a munkaügyi bíróság munkájába szeretné majd bevonni az MKE-ről érkező gyakornokokat.

Dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese – aki hangsúlyozta, hogy az NKE-vel kötött együttműködés kiválóan illeszkedik az OBH által meghirdetett „Nyitott bíróságok” programba is - a megállapodás részleteiről beszélt. Elmondta: egyelőre a 2013/14-es tanévben 5-5 gyakornokot fogad a három bíróság azon hallgatók közül, akik legalább 4-es tanulmányi átlagot tudnak felmutatni, érdeklődnek a bíróságok munkája iránt, és előnynek számít, ha valaki tudományos diákköri munkát is végez. A gyakornokok aztán a bíróságokon bírói tanácsok mellé beosztva végzik munkájukat.

Ha a három bíróságon eredményesnek bizonyul a kezdeményezés, az egész országra szeretnék kiterjeszteni – hangzott el a Szegedi Ítélőtábla, ahol a rendezvény az ünnepélyes aláírással fejeződött be.

Szeged, 2013. május 09.

 


 

Az ünepélyes aláírásról készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.