Együttműködési megállapodást kötött Debrecen a Megyei Főügyészséggel és a Fellebbviteli Főügyészséggel

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben indította útjára a „Nyitott Bíróság” programot, melyet Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Törvényszék a Debreceni Ítélőtábla közreműködésével működtet, s ahhoz most csatlakozik a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.
A négy szervezet közötti együttműködési megállapodást 2014. december 18. napján dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Kahler Ilona a Debreceni Törvényszék elnöke, dr. Simon Ernő fellebbviteli főügyész és dr. Pocsai Edit Hajdú-Bihar megyei főügyész írta alá.

Az együttműködés célja, hogy Hajdú-Bihar megye területén minél több középiskolás diák tájékoztatást kapjon a magyar igazságszolgáltatás szervezetrendszeréről és a bíróságok munkája mellett megismerhessék egy másik hivatásrend, az ügyészség tevékenységét is. Emellett kiemelt cél, hogy a diákok megszerezhessék az önálló életvitelhez szükséges jogi alapismereteket.

Az együttműködési megállapodás keretében az ítélőtábla és a törvényszék által a középfokú oktatási intézmények tanulóinak szervezett előadások megtartásában a megye ügyészei és alügyészei is részt vesznek majd, továbbá bekapcsolódnak a középiskolásoknak szervezendő központi rendezvényekbe, igény esetén az általuk tartott előadásokhoz készített multimédiás bemutatókat a programban résztvevő középiskolák rendelkezésére bocsájtják.

A program jelentős eseményeiről a megállapodást aláíró szervezetek közösen tájékoztatják a médiát.

A négy szervezet megállapodott abban is, hogy félévenként konzultálnak egymással, megosztják a gyakorlatban szerzett tapasztalataikat annak érdekében, hogy a program hatékonyságát növeljék.

Debrecen, 2014. december 18.