EJTN nyelvi képzés a Magyar Igazságügyi Akadémián

Nemzetközi együttműködés polgári ügyekben címmel 2015. április 20-án vette kezdetét az Európai Igazságügyi Képző Hálózat (EJTN) egy hetes nyelvi képzése a Magyar Igazságügyi Akadémián. A rendezvényt Nagy Anita, a MIA igazgatója, Rozsnyai Balázs, a MIA igazgatóhelyettese és Carmen Domuta, az EJTN projektmenedzsere nyitotta meg.

A polgári jog területén nyelvi készségeiket fejleszteni kívánó bírákból és ügyészekből álló résztvevők angol és francia csoportokban ismerkednek a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés területének szókincsével.

Az első nap délelőttjén a résztvevők jogi és nyelvi szakértők vezetésével mutatták be munkájukat, igazságszolgáltatási rendszerüket, ezt követően a polgári ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében a tagállamok közötti együttműködésről szóló, 2001. május 28-i 1206/2001/EK tanácsi rendelet szabályairól konzultáltak, mely irányelv célja a bíróságok közötti bizonyításfelvétel tekintetében történő együttműködés javítása, egyszerűsítése és gyorsítása.

A rendkívül intenzív ötnapos képzés utolsó napján a részvevőknek egy 15 perces prezentációt kell majd tartaniuk, bemutatva egy nemzetközi elemeket is tartalmazó gyakorlati jogesetet.

Budapest, 2015. április 20.