„El fogom mondani a kollégáimnak, hogy bízom a magyar bíróságokban” – sikeresen zárult az AIAKOS titkári csereprogram

Összesen hét külföldi fiatal bíró és bírósági jogász vett részt az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) AIAKOS csereprogramjában Magyarországon. A két német, két lengyel, egy spanyol, egy belga és egy osztrák kolléga egy egyhetes szakmai programon vett részt az OBH szervezésében. A program gerincét tárgyaláslátogatások tették ki, de a pénteki szakmai nap keretében a vendégek EU joggal összefüggő előadásokon is részt vettek. 
 
 
Dr. Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája „Az Európai Unió Bíróságának működése: az uniós jog megjelenése a Bíróság gyakorlatában különös tekintettel az előzetes döntéshozatali eljárásokra” címmel, míg dr. Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája, szaktanácsadó „Roadmap: a terheltek büntetőeljárási jogait érintő uniós jogalkotás ütemterve és az ennek eredményeképpen megjelent új irányelvek vázlatos bemutatása” címmel tartottak előadást angol nyelven. 
 
 
AZ AIAKOS program két hazánkba látogató résztvevőjével interjút is készítettünk.
A spanyol Ana Gómez Hernangómez egy hónapja a Barcelonában található spanyol Bíróképző Iskola (Escuela Judicial) hallgatója. 
 
- Mennyi ideig tart Spanyolországban a bíróképzés? Tudja-e már, hogy milyen jogterületen szeretne dolgozni?
- Első körben nyolc hónapon át tart a képzés egészen július végéig a Bíróképző Iskolában, ezt követően bíróságokra kerülünk, ahol hat hónapig bírósági titkárként dolgozunk, ezután neveznek ki minket bírónak. Egyelőre még nincs lehetőségünk szakosodni, de a képzés végén közigazgatási bíró szeretnék lenni, amihez további vizsgákat kell majd letennem. 
 
- Miért Magyarországot választotta az AIAKOS program úti céljául?
- Magyarország eleinte mint turisztikai látványosság érdekelt. Franciaországba vagy Portugáliába mehettem volna még, de ezeket a helyeket már jól ismerem. Továbbá ezidáig semmit nem tudtam a magyar igazságszolgáltatásról, így ilyen szempontból is érdekes lehetőség volt. Összességében Magyarország nagyon vonzó célországnak bizonyult. Az igazat megvallva eleinte kicsit aggódtam, hogy az angol nyelvtudásom nem lesz elég magas szintű, és ez feszélyezett, de végül minden rendben ment. A program segítségével nem csak a magyar bírósági rendszert ismertem meg, de minden résztvevő országának igazságszolgáltatását is, hiszen mindig összehasonlítottuk a magyar rendszert a sajátunkkal. Én magam is sok különbözőséget fedeztem fel a spanyol és a magyar bírósági rendszer között, amikről eddig nem tudtam. Továbbá az AIAKOS program nagyon jó lehetőség arra, hogy megismerjünk olyan embereket, akikkel ugyanaz a hivatásunk. Sok közös dolog van bennünk. 
 
 
 
Philipp Kersting kezdő bíró Németországban, a Schleswigi Járásbíróságon, Németország legészakiabb részén. 
-  Miért Magyarországot választotta az AIAKOS program úti céljául?
Philipp: Egyrészt még sosem jártam Magyarországon, tehát az ország is érdekelt, másrészt saját szememmel szerettem volna látni, meg akartam tapasztalni, hogy valójában milyen a magyar bírósági rendszer. 
 
- Mit tapasztalt és mi a véleménye így egy hét után a magyar igazságszolgáltatásról?
- Amikor visszamegyek Németországba, el fogom mondani a kollégáimnak, hogy ami a bírák függetlenségét illeti, bízom a magyar bíróságokban.
 
- Mit gondol a magyarországi AIAKOS programról? Elég információt és szakmai tapasztalatot tudott szerezni általa a magyar rendszerről?
- A program nagyon izgalmas volt, mert mind az elméleti előadások, mind a jogesetek, amiket a tárgyalások során megismertünk, jól mutatták be a magyar bírósági szervezet rendszerét és működését. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a magyar és a német rendszer sok szempontból – pl. a bírósági tárgyalások felépítésének struktúrája – nagyon hasonló. Továbbá, az AIAKOS program keretében Budapestet, ezáltal Magyarország egy részét is megismerhettem. Hétvégi terveim között szerepel, hogy Budapest egyik híres fürdőjét is felkeresem.
 
Budapest, 2014. december 9.