Elégedettek voltak a magyarországi programokkal a romániai bírónők

Befejeződött az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) Csereprogramja keretében a Magyar Igazságügyi Akadémia Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya által szervezett magyarországi szakmai program, melynek részeként 2014. május 26-án két romániai bírónő érkezett hazánkba szakmai látogatásra.
 
Binder Csilla Noémi marosvásárhelyi, illetve Ördög Erika vajdahunyadi polgári ügyszakos bírónők először megismerkedtek a magyar jogrendszerrel, a bírósági szervezettel és annak működésével, valamint az igazgatási rendszerrel. A tárgyaláslátogatást már ezen alapvető információk birtokában kezdték meg. 
 
A Fővárosi Törvényszéken és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtekintett tárgyalásokon pedig a szóban forgó ügy jogi hátterével ismerkedhettek meg. Ez mindkettőjük számára lényeges gyakorlati tapasztalatot jelentett, amit többször is hangsúlyoztak.
 
Felkeresték az Országos Bírósági Hivatalt, a Kúriát, a Legfőbb Ügyészséget, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, illetve a Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát is. Továbbá meglátogatták az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt, illetve a II. és III. Kerületi Bíróságot is, végezetül a Szentendrei és Váci Járásbíróságokat.
 
A bírák szabadidejükben megtekintették a főváros fontosabb nevezetességeit, illetve a szakmai kurzus zárásaként értékelték az eseményeket, és megvitatták tapasztalataikat. Elmondásuk szerint a program remekül sikerült, ami a kiváló szervezésnek köszönhető. Kiemelték, hogy a szakmai programok hasznosak és tanulságosak, a szabadidős rendezvények pedig nagyon kellemesek voltak. Mindannyian köszönetüket fejezték ki a Magyar Igazságügyi Akadémiának a szívélyes fogadtatásért és a programokért.
 
Az alábbiakban két vendégbíró véleményét olvashatják:
 
Ördög Erika (balra) és Binder Csilla Noémi (jobbra)
 
Binder Csilla Noémi (Marosvásárhelyi bíróság, polgári ügyszakos bíró)
 
- Miért Magyarországot választotta?
Elsősorban azért pályáztam meg ezt a csereprogramot, mivel az anyanyelvem magyar. Így sokkal könnyebben beleláthattam egy másik ország jogrendszerébe. Ezt külön jeleztem a pályázatom leadásakor is, végül nagyon örültem, mikor kiválasztottak.
 
- Mik voltak az elvárásai, tapasztalatai, benyomásai? Összességében hogy érezte magát?
Nagyon hasznos tapasztalatokat szereztem, ezért minden elismerésem. Kolléganőmmel együtt még a bírói pálya kezdetén vagyunk, ezért a mi esetünkben több programot is érdeklődéssel figyeltünk. Nagyon hasznosnak bizonyult a tárgyalásokon történő részvétel. Ennek során pontosan megfigyelhettük a bíró-ügyfél, illetve a bíró-ügyvéd közötti közvetlen kapcsolatot. Ha visszamegyünk próbáljuk kamatoztatni.
 
- Milyennek értékeli a magyar programot az eddigiekhez képest?
A szervezés jó volt, a program nem különben. Külön értékeltem, hogy nemcsak a mi polgári jogterületünkről szólt, hanem különböző intézményekhez is volt lehetőség ellátogatni, akár oda is, ahol Romániában eddig még nem.
 
 
 
Ördög Erika (Vajdahunyadi bíróság, polgári ügyszakos bíró)
 
- Miért Magyarországot választotta?
Be kell vallanom, hogy korábban már kipróbáltam egy csereprogramot angol nyelven is, ezért most úgy döntöttem, hogy ezúttal magyarul is megpróbálom.
 
- Mik voltak az elvárásai, tapasztalatai, benyomásai? Összességében hogy érezte magát?
Örülök, hogy így alakult, egyrészt mert élvezetesebb, másrészt gördülékenyebb volt magyarul számomra. A tárgyalásokat én is kiemelném, hiszen ez gyakorlati szempontból is hasznos volt. Ennek során jobban megértettük annak lefolyását. Lehetőség van a feleknek nálunk kérni azt, hogy maga a bíró fordítson, ha nem értik a román nyelvet. Ez alatt az idő alatt a szaknyelvet is el tudtuk sajátítani.
 
- Milyennek értékeli a magyar programot az eddigiekhez képest?
Ez egy hosszabb szakmai program volt, mint amiben eddig részt vettem. Nagyon szerettem azt a komplex szervezést, nemcsak a tárgyalásokat, hanem az intézménylátogatásokat. Elismerésem a szervezőknek, hiszen olyan intézményeket látogathattam meg, ami a polgárjoghoz szorosan kapcsolódik. Nagyon köszönöm a Magyar Igazságügyi Akadémiának a szervezést.
 
Budapest, 2014. június 6.