Élet a mínusz harmadikon – várbörtön a 21. században

2015. május 6-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a Veszprémi Törvényszéken az egykori várbörtön -3. szintjén kialakított állandó kiállítást. 
 
A tárlat létrejöttét a törvényszék és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum között nemrég létrejött együttműködési keretmegállapodás tette lehetővé, amelynek legfőbb célja a törvényszék vagyonkezelésében lévő műemléképület kiállítási célokra történő hasznosítása volt. 
 
A hozzávetőleg száz főt számláló meghívott vendéget és látogatót dr. Somlainé dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit törvényszéki elnök köszöntötte, majd a kiállítást Márfi Gyula érsek nyitotta meg és Nagy Károly apátkanonok méltatta. Végül Szántó Attila, a múzeum megbízott igazgatóhelyettese kalauzolta végig a tárlaton a nagyszámú érdeklődőt.
 
A tárlatban jelenleg látható egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetőek a cellák, a börtönkápolna, az őrtorony, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. A múzeum tervei szerint 2015. októberében egy '56-os emlékszobával bővül a látnivalók sora, rekonstruálják majd a kivégzőhelyet és látogatható lesz az őrtorony is. 
 
Az egykori várbörtön – bár a most nyílott kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum állandó tárlata – előzetes időpontegyeztetést követően a Nyitott Bíróság Program keretében továbbra is látogatható.
 
Veszprém, 2015. május 6.