Elfogadták a Bírói Etikai Kódexet

A Győri Törvényszék Sólyom Andor díszterme adott otthont az Országos Bírói Tanács ünnepélyes ülésének, amelyen részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.  
 
A hétfői ülés részben nyilvános ülésként,a  Győri Törvényszék bíráinak jelenlétében zajlott. A nyilvános ülésen az OBT jelenlévő tagjai egyhangúlag elfogadták a 2015. január 1-jén hatályba lépő Bírói Etikai Kódexet. A kódex hatálya a Magyarországon dolgozó bírákra terjed ki, de iránymutatásul szolgál az igazságügyi alkalmazottak, ülnökök számára egyaránt. 
 
Az ülést követően tartott sajtótájékoztatón dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelt jelentőségűnek tartotta az etikai kódex elfogadását, amely mintegy zsinórmétékül szolgál a bírák számára. Dr. Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács soros elnöke kiemelte, az elfogadott dokumentum hét cikkben foglalja össze az elvárásokat, a függetlenség, az összeférhetetlenség, a méltóság, a gondosság, a tisztesség, a tisztelet, és az együttműködés elve köré csoportosítva őket. Az etikai kódex emellett külön cikkelyben foglalkozik a vezető beosztású bírákra vonatkozó további szabályokkal. 
 
A délután zárt üléssel folytatódott, majd kedden Sopronba látogatott az Országos Bírói Tanács, ahol a Soproni Járásbíróság 2012. nyarán átadott korszerű épületével ismerkedhettek meg és lehetőség nyílt a megyében dolgozó bírákkal való beszélgetésre. A programot soproni  városnézés zárta.  
 
Győr, 2014. november 13.