Elindult a Zalaegerszegi Törvényszék facebook oldala

A nagyobb, kötetlenebb nyilvánosság felé nyitás érdekében elkészült a Zalaegerszegi Törvényszék Facebook oldala, mely az alábbi linken érhető el:
https://www.facebook.com/pages/Zalaegerszegi-T%C3%B6rv%C3%A9nysz%C3%A9k/...

"Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy viszonylag lazább felületünk, melyen főként a fiatalabb korosztályt tudjuk megismertetni a jogrendszerrel, a törvényszék, a bíróságok életével, működésével, egy-egy cselekmény jogi következményével, s mely révén a sajtót is gyorsan tudjuk informálni.
A felületre már felkerültek a Zalaegerszegi Törvényszék, illetve a zalai járásbíróságok fotói, melyeket további képekkel tervezünk bővíteni. Folyamatosan töltünk fel híreket, aktuális sajtóközleményeket a közösségi portálok hatás-vizsgálataihoz igazodva max. 1-2 hírt naponta.
Tervezzük, hogy készítünk és a felületen elhelyezünk fotógalériákat a „Nyitott bíróságok”, a Múzeumok Éjszakája és egyéb bírósági rendezvények kapcsán. Ezekre felhívjuk egyrészt a rendezvényen részt vevők, másrészt pedig a sajtó munkatársainak figyelmét. Utóbbiak egy-egy esemény kapcsán akár a közösségi oldalon keresztül is válogathatnak képet a megjelenő hír mellé. (Természetesen a képek készítése előtt tájékoztatjuk a résztvevőket arról, hogy felvétel készül róluk, s csak a beleegyezésükkel tesszük publikussá a fotókat.)
A közösségi média megkönnyítheti az újságírók munkáját is. A Facebook rendelkezik „követési”, illetve „értesítési” rendszerrel: a Facebook mobil applikációját az okostelefonra telepítve a sajtó munkatársai azonnal értesülhetnek a felületre felkerült új hírről. Ez  a jövőben akár egy folyamatos tárgyalótermi tudósítást is lehetővé tehet: a törvényszék sajtósa - a jogszabályi korlátok között - a tárgyalások aktuális történéseiről, eredményéről on-line közölhet rögtön hozzáférhető információkat. (Ennek jelentősége lehet pl. a nagy sajtóérdeklődésre számot tartó ügyekben.) A sajtó munkatársai ezáltal tulajdonképpen bárhol, egyszerű módon jutnak teljesen friss információkhoz.
A sajtóközlemények mellett tervezünk az ügyfeleknek hasznos és fontos bírósági ismereteket szolgáltatni. Így például a tanúvédelem, a tárgyalótermi viselkedés, a mediáció kapcsán készítünk majd posztokat. A közösségi média használata figyelemfelkeltő célt is szolgál: egy-egy sajtóközlemény révén igyekszünk ráirányítani a fiatalok figyelmét arra, hogy sok esetben egy diákcsínynek tűnő bomba-fenyegetés, vagy néhány pofon igencsak komoly következményekkel járhat.
A saját közlemények mellett aktuális állásajánlatokat, az OBH honlapján elérhető közérdeklődésere számot tartó híreket posztolunk a felületen.
A kezdeményezés nagyon friss, korai lenne még tapasztalatokat levonni, de elmondható: mintegy 2 nap alatt közel 80 fő csatlakozott a közösségi oldalhoz."

Zalaegerszeg, 2014. április. 7.