Elítélték a foglaló csalót - perszimuláció a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék Dísztermét 2015. április 16-án a Deák Ferenc Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Tömörkény István Gimnázium mintegy száz érdeklődő tanulója töltötte meg, s kísérte figyelemmel a „Nyitott Bíróság” program keretében évente megrendezésre kerülő büntetőjogi perszimulációt.
 
 
A több, mint két éve sikeresen működő program keretében a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék munkatársai tartanak előadásokat a gimnáziumok osztályfőnöki és egyéb társadalmi ismereteket nyújtó óráin, ezen felül a Szegedi Törvényszéken tárgyalások látogatására is van lehetőség. Mindezek mellett számos alkalommal került sor a mostanihoz hasonló interaktív perszimulációs előadások megszervezésére, amelyek keretében a fiatal korosztályhoz közel álló témák kerültek feldolgozásra, s a gimnazisták körében rendkívüli népszerűségre tettek szert. A „Nyitott Bíróság” sikerét mutatja továbbá, hogy 2014. november 3-án a programhoz a Csongrád Megyei Főügyészség is csatlakozott, így a perszimulációs előadás során hivatásos ügyész képviselte a vádat.
 
A perszimuláción bemutatott ügy lényege szerint a vádlott újságban megjelent hirdetés alapján jelentkezett egy állásra, amelyet egy budapesti lakos ajánlott fel a szegedi lakásának takarítására, karbantartására, a lakással kapcsolatos mindennemű ügyintézésre, amely feladatok megvalósítása érdekében a sértett átadta a vádlottnak a lakásának kulcsát. A vádlott ezt követően feladott egy internetes hirdetést, amelyben az ingatlant eladásra kínálta 15.000.000,- Ft értékben. A hirdetésre hamarosan jelentkezett a sértett, aki személyes találkozót beszélt meg a vádlottal az ingatlan megtekintése végett. A vádlott annak érdekében, hogy a sértettben ne merüljön fel kétség a tulajdonosi mivoltát illetően, az ingatlanban saját fényképeit, személyes használati tárgyait helyezte el. A sértett, mint jogban járatlan és ügyvéd nélkül eljáró személy nem kérte a vádlottól az ingatlan tulajdoni lapját, a földhivatalnál előzetesen nem tájékozódott. A sértett a megtekintés alkalmával jelezte a vádlottnak, hogy megtetszett neki lakás, azt mindenben megfelelőnek tartja, mire a vádlott közölte, hogy van még egy komoly jelentkező, amelyre tekintettel, amennyiben a sértett vásárlási szándékai komolyak, fizessen meg 1.000.000,- Ft foglalót a részére készpénzben. A sértett kifizette a vádlottnak a foglalót, mely kifizetésről egy kézzel írt elismervényt állított ki, amelyet mindketten aláírtak azzal, hogy az adásvételi szerződést két héten belül az ügyvédeik jelenlétében kötik meg, azonban ezen időpontot követően a sértett többé nem tudta elérni a vádlottat. Többszöri sikertelen próbálkozás, telefonhívás után a sértett ismét elment az ingatlanhoz. Mivel a vádlott nem tartózkodott ott, a sértett a szomszédoktól érdeklődött, így derült ki a számára, hogy a vádlott valójában nem tulajdonosa az ingatlannak.
 
A perszimuláció befejezését követően a diákok felmerülő kérdéseikkel az előadásban részt vevő bírósági és ügyészségi kollégákhoz fordulhattak, akik a diákokat a lehető legteljesebb módon igyekeztek tájékoztatni a bírósági eljárás egyes részleteiről.
 
A „Nyitott Bíróság” program ebben a hónapban bírósági épület- és tárgyaláslátogatásokkal folytatódik.
 
Szeged, 2015. április 23.
 
A rendezvényről készült képek megtekinthetők itt.
 
A VTV Szeged tudosítása elérhető innen.