Emléktáblaavatás a Balassagyarmati Törvényszéken az OBH támogatásával

2015. október 15-én ünnepélyes keretek között avatta fel a törvényszék elnöke dr. Benkó Anna Frideczky Lajos a törvényszék első elnökének emléktábláját, melyhez az OBH által „Bírósági történelem és hagyományápolás” tárgyában kiírt pályázaton nyert el jelentős támogatást a törvényszék.

Az ünnepi eseményen részt vett egy lengyel bírói delegáció is, a törvényszék „testvérbírósága”, a Krosnói Bíróság elnöke Roman Jurczyk és bírája Arkadiusz Trojanowsky, valamint a Sanoki Járásbíróság elnöke Mariusz Hanus.

A külföldi vendégek mellett, jelen volt az OBH képviseletében dr. Tatár-Kis Péter a törvényszékről a hivatalba beosztott bíró, dr. Bóna Gyula nógrád megyei főügyész, a járásbíróságok vezetői, a törvényszék bírái és dolgozói.

A törvényszék elnöke bemutatta Frideczky Lajos életútját, felavatva az emléktáblát.
Ezután a lengyel vendégek, az OBH képviselője, a főügyész és a nógrád megyei bírósági vezetők szakmai konferencián vettek részt, melynek tárgya volt a „Szolgáltató Bíróságokért”, a „Nyitott Bíróság” program, a bírósági közvetítés, a tanúgondozás tapasztalatai, eredményei; a szolgálati bíróságok feladata, működése; és az igazságszolgáltatás hatékonyságát elősegítő igazgatási intézkedések.
Az eszmecsere, a kölcsönös információ értékes volt minden résztvevő számára, melyet a mindennapi gyakorlatban is lehet majd hasznosítani.

Budapest, 2015. október 16.