Épületbejárás az újpesti bíróságon

2016. május 30-án a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság épület-együttesét mutatták be a bírósági vezetők a kerület helyi vezetőinek, a helyi ügyészség és a rendőrkapitányságok képviselőinek. Az épületbejáráson elhangzott, hogy mind a bírósági dolgozók, mind a kerület lakosainak érdeke a bírósághoz méltó ügyfélfogadási és munkakörülmények biztosítása.
 
Az épületbejárással egybekötött találkozón részt vett dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, dr. Vályné dr. Horváth Ildikó, a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság elnöke, dr. Kővári Tibor, a bíróság elnökhelyettese és dr. Tóth Péter, csoportvezető bíró.
 
A meghívottak között jelen volt a XV. kerület polgármestere, dr. Hajdú László és alpolgármesterei, Németh Angéla és dr. Pintér Gábor, dr. Lamperth Mónika jegyző asszony, dr. Nagy István, a IV. és XV. kerületi Ügyészség vezető ügyésze, Horváth Szabolcs rendőralezredes, a IV. kerületi rendőrkapitányság, illetve dr. Balogh Róbert rendőralezredes és Bátorfi Szilárd, a XV. kerületi rendőrkapitányság képviseletében.
 
A bíróság elnöke bevezetőjében köszönetet mondott a kerületek képviselőinek azért a segítségért és együttműködésért, mellyel megvalósulhatott a jelenlegi bírósági épületkomplexum. Az önkormányzat nyújtott segítséget a bővítéshez szükséges szomszédos épület rendelkezésre bocsátásával, mely eredetileg bölcsődeként működött. A szintén szomszédos telken épülhetett fel az egyik új épületszárny és így a stílusosan elkészült épületegyüttes méltó elhelyezést biztosít a benne működő bíróságnak és dolgozóinak, valamint a két kerület lakosságának.
 
A Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta, hogy a Tavasz és Erzsébet utca sarkán a múlt század elején szecessziós stílusban elkészült a Jablonszky Ferenc által tervezett épület, melyet eredetileg is bírósági célra szántak. A főváros 12 bírósági épületének állagmegóvása, felújítása nagy feladat. Közülük ez az újpesti a harmadik legszebb épület. Idővel azonban a bíróság kinőtte az ingatlant, ezért a bővítés és fejlesztés mellett döntöttek. Ehhez kaptak segítséget a kerületek vezetőitől. Sajnálatos módon az elkészült bírósági épület ünnepélyes átadása annak idején elmaradt. Ezúton is köszöni az újpesti bíróság együttműködését a többi kerületi bírósággal, a jó kapcsolat fenntartását a helyi rendőrséggel, ügyészséggel, önkormányzattal. Mindezek hatására mutatható fel a munkánkban kiváló eredmény.
 
A XV. kerület önkormányzatának polgármestere kiemelte a bíróság és a kerület közötti szoros kötődést. Hangsúlyozta, hogy a lakosságot szolgáljuk, csakúgy, mint a két kerület közös intézményei is, ideértve az ügyészséget, a kórházat, a tűzoltóságot. Bízik abban, hogy az együttműködés továbbra is folytatódik.
 
Ezután a bíróság vezetői az épület bejárása során megmutatták a régi és az új épületrészeket, a gyermekbarát meghallgató és mediációs szobát, a fogvatartottak számára elkülönített és beszélő helyiséget, a sajtószobát és stúdiót, valamint a különösen védett tanú szobát és az ügyvédi várót. A bíróság elnöke felhívta a figyelmet az elnöki tárgyalótermek eredeti berendezésének korhű felújítására.
 
A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi bírósági épület valóban méltó a benne folyó munkához.
 
Végezetül az elnökasszony megköszönte a vendégek részvételét és kifejezte reményét, hogy a jövőben is folytatódik az együttműködés a bíróság és a kerületek között.
 
Budapest, 2016. május 30.