Eredményes évet zárhattak 2015-ben a bíróságok

Erről az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke számolt be ma az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága előtt. 
 
Dr. Handó Tünde a bíróságok 2015. évi működésével kapcsolatos legfontosabb számokat említve kiemelte: összesen csaknem 1,5 millió ügy érkezett a bíróságokra, a befejezett ügyek száma azonban meghaladta az érkezett ügyekét. A folyamatban maradt eljárások száma csökkent. Az ország 157 bíróságának mintegy 11.000 dolgozója – melyből csaknem 2800 bíró – kiválóan helytállt, miközben rendkívüli ügyforgalmi kihívásokkal kellett szembenéznie. Példaként említette a civil szervezetek nyilvántartási ügyeinek emelkedő számát, a devizahiteles ügyek növekvő érkezését vagy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését.
 
Rendkívüli eredmény, hogy a 2011. évi adatokhoz képest országos szinten sokkal kiegyenlítettebbé vált a bírói munkateher, ami az ügyfelek számára azt jelenti, hogy az ország különböző pontjain csaknem azonos pertartamokra számíthatnak. A magyar bíróságok hatékonyságát az Európai Unió is elismeri, az Európai Bizottság által közzétett igazságügyi eredménytáblán Magyarország már harmadik éve az első helyezettek között szerepel a civilisztikai perek időszerűsége, alacsony ügyhátraléka tekintetében.
 
Az OBH elnöke említést tett azokról a szervezetfejlesztési módszerekről is, amelyeknek az elért eredmények köszönhetők. Utalt a szabályzatok, ajánlások jelentőségére, a szervezeten belül folytatott vizsgálatok tapasztalataira. Kiemelte az OBH-ban működő munkacsoportok, illetve az országos hálózatok tevékenységét. Ráirányította a figyelmet azokra a programokra, amelyek adott időszakban bizonyos kérdésre fókuszálva megerősítik a bírósági szervezet tevékenységét. Ilyen volt 2015-ben „A szolgáltató bíróságért!” program, amelynek nyomán a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma a 2011. évi 12.500 darabról 2016 márciusára 7000 darabra csökkent. Kitért még egyebek mellett a bírói és a bírósági vezetői álláspályázatok elbírálásának tapasztalataira, a bíróság integritásának, valamint a stabil, kiszámítható bírósági életpálya fontosságára.
 
Az OBH elnökének 2015. évi beszámolója – teljes terjedelmében – itt elérhető.