Eredményes szervezetfejlesztés a Kecskeméti Törvényszéken

Befejeződött az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0055. számú, „A Kecskeméti Törvényszék munkafolyamatainak  komplex szervezetfejlesztése módszertanok bevezetésével” megnevezésű projekt, amelyre pályázva a Kecskeméti Törvényszék 29 millió forintot nyert.

A pályázati kiírásnak megfelelően öt beavatkozási területen történtek fejlesztések, melyek a bírósági szervezetrendszer és azon belül a Kecskeméti Törvényszék stratégiai céljaihoz igazodtak. A megvalósításra 2014. február 1. és június 30. napja között került sor, túlnyomó részt bírósági dolgozók közreműködésével.

Így egyebek mellett a pályázat keretében több intézkedést dolgoztak ki a projekt közreműködői a színvonalas, időszerű és egységes ítélkezés biztosítása érdekében, és bővült a tanúgondozási program is.

A folyamat-optimalizálás során készült el a törvényszék új intranetes honlapja, valamint hatékonyabbá vált a törvényszék személyügyi ügyintézése a távollétek elektronikus nyilvántartásával és új formanyomtatványok bevezetésével. Átvilágításra került a bírósági épületek működtetésének költséghatékonysága.

A tudásmegosztás területén a fogalmazóképzés modernizálása valósult meg; a pályázatban közreműködők több jogterületen segédanyagokat készítettek, amelyek e-learning formájában érhetők el.

Bevezettük egyúttal a CAF-2013 nevű önértékelési modellt, amely a minőségbiztosítás egyik az igazságszolgáltatási szervezetben hatékonyan alkalmazható formája, végül a változásmenedzsment keretében egyben a projekt zárásaként a munkacsoportok vezetői mintegy 260 bírósági dolgozóval ismertették meg az elért eredményeket.

Kecskemét, 2014. július 3.